Minerii blocaţi în subteran la Roşia Montană au ieşit la suprafaţă după discuţia cu premierul Ponta

Cei 33 de mineri care se blocaseră în subteran la Roşia Montană de miercuri au ieşit la suprafaţă duminică seara, 15 septembrie, după o discuţie cu premierul Victor Ponta, care le-a promis că membrii comisiei speciale care va fi constituită în Parlament vor veni şi ei la faţa locului.

„Le-am promis că se face Comisia şi-i aducem pe toţi din Comisie să vorbească cu ei şi să vadă aici, să se decidă dacă susţin sau nu proiectul. Dar nimeni n-are voie, când nu ştie ce viaţă au oamenii aceştia să zică ‘nu’. Trebuie să-i aducem aici. Le-am promis şi o să mă ţin de cuvânt”, a declarat Victor Ponta, potrivit RTV.

Premierul Victor Ponta a ajuns, duminică seara, la Roşia Montană, pentru a evalua situaţia din această zonă, au declarat  surse guvernamentale.

Vizita premierului în regiune are loc în contextul dezbaterilor cu privire la exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, duminică, la Ţebea, că cei 33 de mineri din Roşia Montană blocaţi în subteran de mai multe zile „ar trebui să iasă de acolo”, şeful statului apreciind că „este momentul unei discuţii responsabile”.

„Cred că minerii ar trebui să iasă de acolo. E cea mai mare greşeală să se bage în subteran. Cred că sunt în galeriile romane. Nu are rost să fie acolo. Este momentul unei discuţii responsabile”, a declarat şeful statului.

Cei 33 de mineri, din care 22 se află în subteran de miercuri dimineaţa, iar ceilalţi 11 de vineri după amiază, la o distanţă de un kilometru de gura minei şi o diferenţă de nivel de 300 de metri, stau în condiţii improprii, cu umiditate foarte mare şi cu temperatură scăzută, de doar câteva grade. Ei dispun de pături, apă şi alimente.

Minerii au ameninţat, miercuri, că vor intra în greva foamei dacă până sâmbătă, la ora 12,00, nu vor veni în localitatea din Apuseni să discute cu ei preşedintele Senatului Crin Antonescu – pe care-l consideră ”principalul vinovat” de situaţia actuală a proiectului miner – şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare. În urma discuţiilor avute cu liderul sindicatului ”Viitorul Mineritului”, Cristian Albu, minerii au renunţat la greva foamei.

La Roşia Montană s-au deplasat sâmbătă doi din cei trei parlamentari liberali de Alba, senatorul Teodor Atanasiu şi deputatul Călin Potor şi prefectul Gheorghe Feneşer. În discuţiile cu politicienii, protestatarii suprafaţă şi-au exprimat nemulţumirea faţă de stadiul în care au ajuns discuţiile referitoare la proiectul minier.

Minerii blocaţi în mină au solicitat autorităţilor garanţii că proiectul minier va fi aprobat. La suprafaţă, la gura minei, alţi peste o sută de angajaţi ai RMGC şi rude ale acestora protestează sâmbătă, pentru a patra zi consecutiv. Ei spus că s-au ”săturat de atâta aşteptat” şi cer locuri de muncă.

Pentru circa 350 din cei 500 de salariaţi ai RMGC expiră contractele de muncă în luna septembrie, ei fiind angajaţi pe perioadă determinată, respectiv pentru câte trei luni.

Rata şomajului în Roşia Montană este în prezent de circa 20%. Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de companie, rata şomajului ar ajunge, în comună, la peste 74%, potrivit edilului, Eugen Furdui.

Galeria Cătălina-Monuleşti păstrează urme de exploatare şi artefacte din mai multe perioade istorice, inclusiv romane. Până în anii trecuţi, din cauza lipsei lucrărilor de conservare, ea a fost surpată pe toată lungimea. La iniţiativa companiei, în ultimii doi ani, câteva mii de persoane au avut posibilitatea să viziteze galeria.

Reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti este renumită datorită descoperirii, în cursul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, a 12 tăbliţe cerate din cele 28 identificate în cadrul sitului ”Alburnus Maior”, acestea reprezentând primele acte juridice de la noi din ţară.

Birourile Permanente ale Legislativului vor avea marţi o şedinţă comună în care urmează să fie constituită o comisie specială pentru analizarea proiectului de la Roşia Montană, aşa cum se stabilise iniţial, procedura de urgenţă pentru votarea proiectului de lege urmând să fie retrasă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata