Remus Pricopie: 79% din profesori sunt titulari

Aproximativ 79% din profesori sunt titulari, aproape 20% sunt profesori calificaţi suplinitori şi doar 1,18% sunt necalificaţi, a declarat luni ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.

„Avem 1,18% profesori necalificaţi, toţi ceilalţi sunt profesori calificaţi, cu pregătirea necesară. Unii sunt titulari, alţii sunt suplinitori pentru că, deşi au calificarea necesară, nu au reuşit să obţină un post şi să se titularizeze. Avem 79% profesori titulari şi diferenţa în jur de 20% profesori calificaţi suplinitori”, a spus Pricopie.

El a precizat că pe agenda Guvernului se află o modificare la Legea Educaţiei, care va fi supusă dezbaterii publice. Aceasta prevede că profesorii care primesc mită vor fi pedepsiţi imediat.

Ministrul a anunţat că draftul noul regulament şcolar este finalizat şi că urmează să fie discutat cu sindicatele, cu Consiliul Elevilor, Asociaţia Părinţilor, iar apoi va fi aprobat.

„Trebuie să fim atenţi la ceea se ce întâmplă în şcoală. Nu cred că este normal să se vină la şcoală cu cuţit, cu alte lucruri de genul acesta. Dacă autorităţile responsabile de aceste lucruri consideră că în anumite situaţii speciale trebuie să ia şi astfel de măsuri, vor analiza şi vom decide. Anul trecut am avut mai puţine cazuri de violenţă în şcoli, dar în orice caz…”, a spus demnitarul.

Anul acesta, potrivit lui Pricopie, 76% din şcoli au avizele sanitare necesare, faţă de 715 anul trecut.

„Inventarierea acestor şcoli nu s-a terminat. Încă mai sunt şcoli care urmează să primească zilele acestea avizul. Sunt judeţe care au 98% avizul sanitar. De exemplu, Braşov, Bucureşti. Sunt judeţe unde procentul de şcoli care au obţinut avizul sanitar nu depăşeşte 30%”, a explicat ministrul Educaţiei.

El a mai anunţat că simulările pentru examene naţionale la clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a vor fi organizate la nivel naţional de aceleaşi echipe care redactează subiectele pentru examenele naţionale.

„Am avut o primă discuţie cu colegii din minister, cu sindicatele şi părinţii. Calendarul este destul de aglomerat. Vor fi anunţate în timp util nu doar calendarul, dar şi procedurile, pentru că anumite proceduri sunt noi şi va trebui să le definim”, a explicat Pricopie.

Testele de la clasele II-a, a IV-a şi a VI-a, a mai spus Pricopie, nu vor fi trecute în catalog

„Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a le introducem anul acesta, am avut o pilotare. În patru săptămâni sunt făcute publice rezultatele de la aceste evaluări. Testele pe care le-am administrat şi care au fost pregătite pentru această pilotare vor fi publicate astfel încât fiecare elev de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a să primească o broşură cu aceste texte plus explicaţiile de ce este important acest test. Rezultatele de la aceste teste nu vor fi trecute în catalog”, a explicat ministrul Remus Pricopie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.