România a înregistrat, în august, a treia mare rată anuală a inflaţiei din UE – 2,6%

1

România a înregistrat în luna august a treia mare rată anuală a inflaţiei din UE (2,6%), fiind devansată doar de Estonia (3,6%) şi Olanda (2,8%), conform datelor publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat).

În plus, România se situează pe primul loc în UE atunci când este vorba despre creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (septembrie 2012 – august 2013), cu un avans de 4,4%.

În zona euro, în luna august 2013 rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,3% de la nivelul de 1,6% înregistrat în luna iulie, în timp ce în UE inflaţia anuală a scăzut la 1,5% de la 1,7%. Comparativ cu luna iulie 2013 inflaţia a scăzut în 24 state membre (inclusiv în România), a rămas stabilă în trei state. Ţările cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Grecia (minus 0,1%), Letonia şi Suedia (0,7%).

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile de consum au scăzut cu 0,2% în august 2013 faţă de luna precedentă, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 3,67%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2013 a fost de 4,41%.

Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Gabi spune

    Ce se intampla cu tara asta si de ce se intampla , niciun guvernant nu VREA sa recunoasca… PRETURILE si INFLATIA sunt marotele romanilor dupa ’89 incoace …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.