Situaţia economică a UE şi stabilirea unor instrumente pentru finanţarea IMM-urilor, printre subiectele abordate la ECOFIN

Instituirea unui mecanism unic de rezoluţie, situaţia economică la nivelul Uniunii Europene precum şi o propunere comună a Comisiei Europene /CE/ şi Băncii Europene de Investiţii /BEI/ referitoare la stabilirea unor instrumente pentru finanţarea IMM-urilor din resursele aferente fondurilor structurale reprezintă principalele subiecte abordate la reuniunea informală a Consiliului ECOFIN, desfăşurată la Vilnius (Lituania), în perioada 13 – 14 septembrie 2013.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice /MFP/, remis, sâmbătă,  consiliul ECOFIN a avut o primă discuţie privind instituirea unui mecanism unic de rezoluţie.

‘Mecanismul propus reprezintă unul dintre cei trei piloni ai Uniunii Bancare, alături de mecanismul unic de supraveghere bancară şi de schema europeană de garantare a depozitelor bancare. Proiectul de regulament referitor la mecanismul unic de rezoluţie stabileşte reguli comune privind declanşarea procesului de rezoluţie şi stabileşte un Fond unic de rezoluţie bancară, ce urmează a fi finanţat din contribuţiile băncilor. Uniunea bancară se adresează statelor care au adoptat moneda euro, iar statele non-euro pot decide să adere la această structură”, se arată în comunicatul citat.

În acest context, a fost abordată situaţia pieţelor financiare din UE şi posibilităţile de diminuare a fragmentării pieţelor, precum şi paşii următori în vederea implementării Uniunii bancare şi a unei pieţe financiare competitive.

Consiliul ECOFIN a discutat, de asemenea, situaţia economică la nivelul Uniunii Europene, precum şi o propunere comună a CE şi BEI referitoare la stabilirea unor instrumente pentru finanţarea IMM-urilor, din resursele aferente fondurilor structurale.

Totodată, în cadrul reuniunii au fost abordate şi propunerile Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare /OECD/, de stabilire a unui Standard global privind schimbul automat de informaţii.

România a fost reprezentată la ECOFIN de către ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, şi de Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în condiţiile în care reuniunea a beneficiat de prezenţa guvernatorilor băncilor centrale din Statele Membre ale UE.

În ziua premergătoare reuniunii, ministrul Voinea a susţinut un discurs în sesiunea plenară a Forumului Financiar EUROFI, subliniind necesitatea consolidării fiscale în paralel cu stimularea creditului pentru sectorul neguvernamental.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.