Băsescu, despre Roşia Montană: Nu voi sta spectator, cum a stat Iliescu la privatizarea Rompetrol şi Petrom

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni că şeful statului este obligat să vegheze la constituţionalitatea legilor, subliniind că în cazul proiectului privind exploatarea de la Roşia Montană nu va sta „spectator”.

„Eu nu voi sta spectator, cum a stat domnul Ion Iliescu la privatizarea Rompetrol şi la privatizarea Petrom. Îmi voi face atribuţiunile constituţionale de a sesiza Curtea Constituţională, pentru că nu vreau să-mi încarc conştiinţa fiind părtaş la un act ilegal. Sigur, dacă majoritatea de 70% o votează (legea privind exploatarea de la Roşia Montană – n.r.) şi îmi vine în forma în care a fost trimisă de Guvern, poate să vină, dar eu am obligaţia să veghez la constituţionalitatea legilor. Preşedintele României este obligat să facă verificarea de constituţionalitate, şi o voi face, îmi voi face atribuţiunile”, a susţinut Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

Cât priveşte afirmaţiile premierului Victor Ponta potrivit cărora au mai fost privatizări „făcute prin lege”, Băsescu a spus că a fost vorba despre privatizarea Petrom, însă, atunci a fost opţiunea preşedintelui de la acea dată, Ion Iliescu, să nu verifice constituţionalitatea actului normativ.

„Este opţiunea preşedintelui dacă promulgă sau nu promulgă o lege, dacă o trimite la CCR sau nu. Domnul preşedinte Iliescu a considerat că privatizarea Petrom nu trebuie trimisă la Curtea Constituţională. Din acest motiv, nu există un refuz al CCR. Deci, privatizarea Petrom, care s-a făcut prin două ordonanţe de urgenţă şi o lege – nu au trecut pe la Curtea Constituţională pentru a fi analizate. Cu certitudine ar fi fost respinse de Curtea Constituţională. De asemenea, domnul Victor Ponta, din păcate, îmi atribuia mie promulgarea acestor legi, ceea ce este o minciună caracteristică premierului. El dacă nu minte, nu poate să facă politică”, a spus preşedintele.

El a menţionat şi ordonanţa de urgenţă cu privire la privatizarea Rompetrol, emisă de Guvernul Tăriceanu şi care a devenit lege, fiind ulterior promulgată tot de fostul preşedinte Ion Iliescu.

„O a doua ordonanţă, care viza privatizarea Rompetrol – este vorba de Ordonanţa de Urgenţă 248/2000, care a ajuns pentru promulgare ca lege pe biroul meu în anul 2012, deci după 12 ani. Am trimis-o înapoi la Parlament şi am reprimit-o aşa cum a fost. Deci, am epuizat procedura de retrimitere către Parlament, pentru că aveam obiecţiuni asupra transformării datoriei în acţiuni. După care am trimis-o la CCR, primind-o în aceeaşi formă de la Parlament. CCR a formulat punctul de vedere că după 12 ani este tardiv, pentru că datoria era deja transformata în acţiuni şi a constatat tardivitatea sesizării pe care i-am făcut-o cu privire la transformarea datoriei în acţiuni”, a explicat şeful statului.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.