Justiţia trebuie să recurgă mai mult la confiscarea bunurilor dobândite ilegal

Justiţia din diferite ţări europene trebuie să recurgă mai mult la confiscarea de bunuri în dosare de crimă organizată şi corupţie, întrucât ‘crima nu plăteşte’, au apreciat experţi reuniţi luni la Bucureşti, transmite AFP.

Confiscările de bunuri aparţinând persoanelor condamnate au crescut deja în unele ţări, precum Franţa, Marea Britanie, Olanda, Italia sau România, potrivit cifrelor prezentate luni în cadrul unei conferinţe organizate de organizaţiile nonguvernamentale Freedom House şi Expert Forum, în colaborare cu ministerele de justiţie francez şi român.

‘Este important ca persoanele condamnate pentru corupţie să nu-şi păstreze bunurile pe care le-au obţinut, comiţând aceste infracţiuni’, a subliniat procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, Laura Kovesi, arătând că sumele confiscate pot reprezenta o sursă importantă de venituri pentru stat, lucru deloc de neglijat în această perioadă, relatează AFP. În 2012, parchetul pe care îl conduce a reuşit să confişte bunuri dobândite ilegal în valoare de 107 milioane de euro, ca urmare a deciziilor judecătoreşti definitive.

În Marea Britanie, confiscările de bunuri au trecut de la 20 de milioane de lire sterline în 2003 (24 milioane de euro) la 150 milioane de lire sterline (179 milioane de euro) în 2010, potrivit lui Peter Thomas, consilier al ambasadei Marii Britanii la Bucureşti.

În Franţa, o agenţie specializată în acest domeniu creată în 2010, Agrasc, a confiscat bunuri în valoare de 773 de milioane de euro în 2012, în creştere cu 374% în raport cu 2011, şi a dat statului peste patru milioane de euro, a precizat la rândul său Frederic Teillet, magistrat francez. ‘Este crucial să se înţeleagă că încarcerarea nu este suficientă pentru a descuraja reţelele criminale şi criminalitatea ‘gulerelor albe’ ‘, a subliniat el.

Mai mulţi responsabili români specializaţi în lupta anticorupţie au apreciat că magistraţii ar trebuie să recurgă mai des la măsura confiscării extinse care permite, de anul trecut, confiscarea bunurilor a căror provenienţă nu este justificată şi nu doar a acelora care au fost dovedite, în mod clar, ca fiind rezultate din activităţi criminale.

România şi-a intensificat de mai mulţi ani lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, sub egida Uniunii Europene, mai notează AFP.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.