EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Ponta: Nu vom avea bani pentru funcţionarea instituţiilor, cât timp evaziunea drenează sume considerabile

0

Evaziunea fiscală este în creştere, încasările la buget fiind la jumătate din cât ar trebui, a semnalat marţi, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta, arătând că Executivul nu va avea niciodată suficiente resurse cât timp evaziunea „va drena sume considerabile”.

 „În acest moment, România, conform tuturor datelor, are o stabilitate financiară bugetară, apreciată de partenerii noştri internaţionali, avem creştere economică şi totuşi fenomenul, în special al evaziunii fiscale, este în creştere. Consiliul fiscal în ultimul raport spunea că, după 2010, momentul creşterii TVA, încasăm fix jumătate din cât ar trebui să încasăm. Fenomenul este extrem de grav şi poate dăuna dezvoltării noastre ca societate. N-o să avem niciodată bani pentru funcţionarea instituţiilor statului, pentru şcoli, pentru spitale, pentru infrastructură, atâta timp cât evaziunea fiscală va drena sume considerabile din ceea ce ar trebui să revină bugetului de stat”, a afirmat Victor Ponta.

Şeful Guvernului a făcut această afirmaţie la prima şedinţă a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii ce afectează siguranţa cetăţeanului şi funcţionarea instituţiilor publice.

El şi-a exprimat speranţa că veniturile la buget vor creşte, ca urmare a combaterii evaziunii fiscale.

„Cred că noua structură, noua organizare a ANAF, care pentru prima dată are o Direcţie Antifraudă – care va avea ca principală ţintă marea evaziune fiscală şi marea criminalitate, nu controlul fiecărei societăţi cu doi-trei angajaţi, ci exact zonele în care există mare evaziune – în colaborare cu serviciile de informaţii, cu structurile de siguranţă, cu o capacitate sporită de a pune la dispoziţia Parchetului, putem în perioada care urmează, din combaterea evaziunii fiscale, să avem venituri de care bugetul naţional are foarte mare nevoie”, a mai spus Victor Ponta.

El a reiterat că-şi doreşte ca firmele care funcţionează corect, achitându-şi la timp taxele, „să nu fie defavorizate tocmai prin faptul că aceste structuri aflate în jurul mesei nu reuşesc să fie eficiente în combaterea evaziunii”.

„Îmi spunea cineva că, dacă reuşim să facem să funcţioneze această structură antifraudă, putem în şase luni să aducem un miliard de euro în plus pentru bugetul de stat. Mi-aş dori să aibă dreptate sau poate chiar să fie depăşit această previziune. Cel mai mult îmi doresc ca toate acele companii cinstite, corecte, care plătesc taxe să nu fie defavorizate tocmai prin faptul că toate aceste structuri aflate în jurul mesei nu reuşesc să fie eficiente în combaterea evaziunii”, a punctat primul-ministru.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.