EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Producătorii de cartofi din Harghita ar putea exporta în ţări ale Uniunii Europene

0

Producătorii de cartofi din Harghita au primit cereri să exporte o parte din producţie în ţări ale Uniunii Europene, în contextul în care în zone ale Europei vremea a fost nefavorabilă, iar recolta obţinută este insuficientă.

Directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat luni pentru AGERPRES că preţul kilogramului de cartofi este mai ridicat decât anul trecut şi există cereri atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă. Potrivit şefului DADR, ţările din care producătorii de cartofi harghiteni au primit cereri sunt Grecia, Italia şi chiar Ungaria, unde producţia este insuficientă.

Torok Jeno a spus că preţul la producător pe piaţa internă este de 1 leu pe kilogram, în condiţiile în care anul trecut, în aceeaşi perioadă, preţul era de 65 de bani. În ceea ce priveşte preţul la export, acesta este de 250 euro pe tonă.

„Preţul este mult mai bun decât anul trecut şi avem speranţe că va mai creşte. (…) Este o producţie mai slabă şi în Germania, nordul Italiei, Slovacia sau Cehia şi de aceea creşte preţul. Vestea bună este că se cer cartofi atât pe piaţa internă, cât şi la export, în Grecia, Italia sau Ungaria şi avem producători pregătiţi pentru export”, a afirmat Torok Jeno.

Şeful DADR Harghita a precizat că în judeţ s-a recoltat, până în prezent, aproximativ 70% din suprafaţă, producţia medie fiind de 16 tone la hectar. El a spus că unii producători au scos şi doar nouă tone pe hectar, dar au existat şi parcele, unde s-a folosit tehnologie de vârf, cu peste 30 tone la hectar.

Cartoful este cultura de bază în Harghita, dar în ultimii ani a început să scadă suprafaţa cultivată, din cauză că producătorii au întâmpinat dificultăţi în valorificarea recoltei. În urmă cu doi ani, în judeţ a fost supraproducţie şi recolta nu a putut fi vândută în totalitate, iar anul trecut producţia a fost una redusă, iar piaţa a fost slabă.

În acest an, pentru prima dată în istoria judeţului, suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut sub 10.000 de hectare, producătorii orientându-se spre culturi alternative(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.