Un număr de 45 de oraşe din România participă la Săptămâna europeană a mobilităţii

Un număr de 45 de oraşe din România se vor afla printre cele 2.000 de municipalităţi europene care vor participa la cea de a 12-a ediţie a Săptămânii europene a mobilităţii care începe luni şi care se desfăşoară sub sloganul ‘Clean air – it’s your move!’ (Un aer mai curat – dumneavoastră decideţi!).

 Campania îşi propune să sensibilizeze publicul larg cu privire la impactul transporturilor asupra calităţii aerului şi încurajează cetăţenii să aibă grijă de sănătatea şi de calitatea vieţii lor schimbându-şi obiceiurile în materie de mobilitate, informează un comunicat al CE dat publicităţii luni la Bruxelles.

‘Anul acesta ne concentrăm asupra impactului alegerilor noastre de fiecare zi asupra calităţii aerului şi a stării noastre de sănătate. Oraşelor le revine un rol important în ceea ce priveşte îmbunătăţirea opţiunilor de transport existente. Prin creşterea gradului de sensibilizare a cetăţenilor şi prin oferirea unor alternative mai puţin poluante, oraşele pot deveni mai atrăgătoare pentru locuitorii lor. Atunci când este vorba de calitatea aerului, dumneavoastră decideţi!’, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik.

La rândul său, comisarul european pentru transport, Siim Kallas, a apreciat că ‘schimbându-ne obiceiurile, de exemplu deplasându-ne cu bicicleta în loc să mergem cu maşina sau optând pentru transportul în comun, putem să ne îmbunătăţim calitatea vieţii.’

Ediţia din 2013 se desfăşoară în paralel cu revizuirea, de către factorii politici europeni, a politicii privind calitatea aerului, urmând ca, ulterior în cursul acestui an, să fie lansată o strategie revizuită pe această temă, notează CE în comunicatul citat. Calitatea slabă a aerului continuă să aibă un impact major asupra sănătăţii cetăţenilor europeni, conducând la complicaţii respiratorii şi cardiace, la decese premature şi la reducerea speranţei de viaţă. Poluarea aerului afectează, de asemenea, mediul, ducând la acidifiere, la pierderea biodiversităţii, la epuizarea stratului de ozon şi antrenând schimbări climatice.

Traficul urban este o sursă crescândă de poluare a aerului, în special ca urmare a emisiilor de pulberi în suspensie şi de dioxid de azot. Sub deviza ‘Un aer mai curat – dumneavoastră decideţi!’, Săptămâna europeană a mobilităţii subliniază faptul că oricine poate juca un rol şi că, inclusiv prin schimbări minore, cum ar fi încurajarea oamenilor să călătorească cu mijloacele de transport în comun, să utilizeze în comun autoturismele, să meargă cu bicicleta în loc să ia maşina sau pur şi simplu să meargă pe jos, poate fi ameliorată calitatea vieţii în oraşele şi metropolele europene.

Săptămâna europeană a mobilităţii este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată cu sprijinul CE, care se desfăşoară în fiecare an în perioada 16-22 septembrie, are rolul de a încuraja autorităţile locale europene să promoveze măsuri durabile în domeniul transporturilor şi să invite cetăţenii să încerce şi alte modalităţi de deplasare în afara automobilului.

Povestea Săptămânii europene a mobilităţii a început în 1998, când în Franţa a fost proclamată o zi dedicată mobilităţii, sub deviza ‘În oraş, fără maşină!’. De atunci, aceasta s-a bucurat de o popularitate tot mai mare în Europa şi în întreaga lume. În 2012, la campanie au participat 2.158 de oraşe, reprezentând 147,6 milioane de cetăţeni.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.