30 septembrie – termenul limită pentru plata fără penalităţi a impozitelor locale

0

Bucureştenii mai au la dispoziţie 12 zile pentru a plăti fără penalităţi taxele şi impozitele locale pentru cel de-al doilea semestru al anului.

Contribuabilii care nu-şi achită obligaţiile fiscale până la data de 30 septembrie vor suporta penalităţi de întârziere de 2% din cuantumul obligaţiilor principale, calculate pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă.

Pentru a evita aglomeraţia de la ghişeele de plăţi şi pentru a limita timpul de aşteptare al contribuabililor la achitarea taxelor şi impozitelor locale, Primăria Sectorului 1 a pus la dispoziţia acestora o paletă largă de modalităţi de plată: plata electronică (prin internet banking), plata cu numerar, plata cu cardul, plata prin ordin de plată sau plata prin mandat poştal.

Contribuabilii care doresc să plătească impozitul prin internet trebuie să aibă un cont de internet banking, deschis la orice bancă, din care să facă un virament bancar, în lei, din contul propriu în contul IBAN asociat tipului de impozit pe care îl au de achitat.

Bucureştenii din sectorul 1 care doresc să achite cu numerar pot face plata la unul dintre sediile instituţiei din: Piaţa Amzei nr. 13; Calea Griviţei nr. 208; str. Pajurei nr. 13; şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 9-13 (în incinta Primăriei Sectorului 1).

Casieriile DGITL Sector 1 îşi desfăşoară activitatea de lucru cu publicul luni, marţi, joi şi vineri între orele 8,30-16,30 şi miercuri în intervalul 8,30-18,30. Pentru plata cu cardul comisionul este zero iar operaţiunea se poate face cu orice card – de debit sau credit -, emis de orice bancă. Plata se poate face total sau parţial, la fel ca în cazul în care se plăteşte cu numerar şi nu se percepe comision suplimentar la efectuarea tranzacţiei.

Pe lângă taxe şi impozite, cetăţenii îşi pot plăti şi amenzile contravenţionale, doar pe baza datelor din procesul-verbal. Se acceptă la plată următoarele tipuri de card, indiferent dacă sunt carduri emise de bănci româneşti sau bănci străine: carduri ce poartă marca VISA – Visa Classic Card, Visa Premier Card (Golden Card), Visa Business Card; carduri ce poartă marca Eurocard/Mastercard – Mass Card, Gold Card, Business Card, Signia Card.

Taxele şi impozitele locale pot fi plătite în sectorul 2 prin sistemele moderne implementate – online la adresa www.impozitelocale2.ro, prin www.ghiseul.ro, cu cardul pentru cei care au user şi parolă obţinute pe bază de cerere de la Direcţia Venituri Buget Local sector 2, prin internet banking. De asemenea, plăţile se pot face prin oricare din cele 67 de oficii poştale din Capitală, prin POS-urile deschise la toate sediile DVBL sector 2, la Primăria Sectorului 2, prin mandate poştale.

Directorul Direcţiei de impozite locale din sectorul 3, Iulian Ilie, a declarat miercuri pentru AGERPRES că va prelungi programul de lucru cu publicului. „Sâmbătă, 28 septembrie, vom avea birourile deschise între orele 8,30-16,30 pentru a veni în sprijinul celor care doresc să beneficieze de scutirile de impozit”, a spus el.

Cetăţenii din sectorul 3 pot face plata la sediile Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale sau la agenţiile CEC arondate DITL Sector 3: Piaţa Alba Iulia, str. Baba Novac nr. 81-88, bl. B13P nr. 13, bl. 10, bd. Theodor Pallady nr. 67-69, str. Lucreţiu Pătrăşcanu nr. 15 bl. MC 18, str. Sf. Vineri nr. 23-25, bl. 105C şi bd. Camil Ressu nr. 2, bl. R1, oficiile poştale din Bucureşti. Sediile DITL sunt în str. Lucreţiu Pătrăşcanu nr. 3-5,  str. Câmpia Libertăţii nr. 36 şi str. Sf. Vineri nr. 32.

Pentru achitarea taxelor şi impozitelor, locuitorii sectorului 4 beneficiază de modalităţi diverse de plată: casierie, POS, trezorerie (ordine de plată), dar şi prin sistemele de plată on-line, www.ghiseul.ro, având totodată la dispoziţie oficiile poştale din toată ţara. Locuitorii sectorului au la dispoziţie toate cele trei centre ale Direcţiei: str. Niţu Vasile nr. 50 -54, cu program de lucru în zilele de luni, între orele 8,30 – 18,30 şi marţi, joi şi vineri între orele 8,30 – 16,30, şos. Olteniţei nr. 37 – 39, programul de lucru cu publicul fiind în zilele de luni, marţi, miercuri şi vineri între orele 8,30 – 16,30, iar joi în intervalul 8,30 – 18,30, Calea Şerban Vodă, program de lucru: luni, marţi, joi şi vineri, între orele 8,30 – 16,30.

În sectorul 5, taxele şi impozitele locale se plătesc cu cardul bancar la sediile DITL din bd. Mihail Kogălniceanu şi Mihail Sebastian şi la oficiile CEC din str. Iatropol şi Calea Victoriei.

Contribuabilii din sectorul 6 se pot prezenta la ghişeele centrelor de încasare impozite şi taxe din raza de domiciliu: Centrul 1 – sediul central – destinat persoanelor fizice (parter) şi persoanelor juridice (etaj) – (Orizont – Dr.Taberei nr. 18), Centrul 2 (Virtuţii nr. 1-3); Centrul 3 (Calea Giuleşti nr. 125), Centrul 5 – Centrul de Informare Cetăţenească şi Încasare Amenzi de Circulaţie (Drumul Taberei nr. 40), pentru achitarea amenzilor rutiere, a impozitelor şi taxelor locale. Plata se poate face prin utilizarea cardurilor (prin POS), prin cele 12 infochioşcuri (tot pe baza cardurilor) amplasate în marile centre comerciale din sector: Plaza Romania, Cotroceni Park, Selgros – Drumul Taberei, Cora – Lujerului, Carrefour Orhideea şi Militari, Metro, Auchan şi AFI Palace, prin Ghiseul.ro. Plata taxelor şi impozitele locale se poate face şi folosind numai cartea de identitate, la infochioşcul amplasat în Drumul Taberei nr.18.

În acest an, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat majorarea unor impozite şi taxe încasate de primăriile de sector cu 16%, reprezentând rata inflaţiei pe ultimii trei ani.

Bonificaţia de 10% pentru plata cu anticipaţie pentru întreg anul până la data de 31 martie este valabilă şi pentru persoanele care achită diferenţele rezultate din majorare până la 30 septembrie.

La nivelul anului 2012 au rămas taxele locale stabilite prin hotărâri ale CGMB care nu intră sub incidenţa Ordonanţei 1/2013. Din această categorie fac parte taxele pentru utilizarea locurilor publice pentru activităţi cu caracter sezonier, comercializarea diverselor produse, pentru terasele de vară, pentru parcările de reşedinţă, pentru evenimente şi filmări, pentru vizitarea muzeelor, pentru accesul vehiculelor grele în Capitală sau pentru concesionarea locurilor de veci.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.