Felicia Filip: Nu port o mantie de divă;sunt un om normal, care se dedică sută la sută scenei şi publicului

Celebra soprană Felicia Filip consideră că este un om normal şi nu o divă, dedicându-se sută la sută scenei şi publicului.”Consider că nu port o mantie de divă pentru că sunt un om normal, un om care se dedică sută la sută scenei, care iubeşte, sigur, aplauzele, dar este sincer cu scena, sincer cu publicul. Îmi asum toate lucrurile pe care le fac şi atunci primesc prin asumare tot ceea ce mi se dăruieşte”, a declarat artista într-un interviu acordat AGERPRES.

AGERPRES: „Noua regină a Traviatei”, „Tragediană superbă” sunt doar câteva din apelativele cu care v-a omagiat presa internaţională încă de la debutul din 1991, de la Basel, Elveţia. Aţi ales muzica sau v-a ales ea pe dumneavoastră?

Felicia Filip: Eu cred în destin şi am avut căutări. Dar cred că destinul a avut grijă de mine şi atunci muzica m-a ales.

AGERPRES: Aţi cântat la Covent Garden, Wiener Staatsoper, alături de parteneri precum Roberto Alagna, Francisco Farina, Marcello Giordani. Aveţi un rol, un partener sau un loc preferat? Ce amintiri vă leagă de scenele de concert?

Felicia Filip: Ce frumoase întrebări îmi puneţi! Într-una, atât de multe. Compozitorul meu preferat este Mozart, pentru că simt că îi sunt eu aproape şi vibrez la orice sunet ce pleacă din Soarele muzicii practic. Rolul care este foarte apropiat sufletului meu este Lucia din Lucia di Lammermoor, dar rolul care a însemnat destinul meu, în care se poate recunoaşte orice femeie, rol pe care îl iubesc nespus, care m-a consacrat, care mă caracterizează, mă urmăreşte şi îmi este port-bonheur, este Violeta din Traviata de Verdi.

Este rolul care m-a propulsat în cariera internaţională, cu care am mers ca şi o singură fiinţă, cu acest rol minunat Violeta. Spuneam de Lucia di Lammermoor de Donizetti care este rol apropiat sensibilităţii mele. Fiecare femeie se poate recunoaşte în el, pentru că fiecare femeie se întâlneşte cu marea iubire, iubeşte până dincolo de margini, se sacrifică, suferă, plânge şi râde.

AGERPRES: Şi scenele de concert?

Felicia Filip: Un oraş în care mi-aş dori să trăiesc, dacă n-ar fi vorba de orice oraş din România, este Barcelona (Spania) oraşul în care am ieşit în străinătate, în ’83 am câştigat două premii, premiul concursului şi premiul special Mozart. Am plecat numai cu bilete de dus, pentru că eram sigură că voi câştiga şi voi avea bani să mă întorc. Apoi, ca scenă, pentru mine este importantă şi cea mai iubită ultima scenă pe care am cântat. Orice scenă este la fel de importantă, fie că este vorba de un oraş foarte pierdut, fie într-o ţară străină sau în ţara noastră. Pentru mine publicul este la fel de important. Fiecare scenă pe care cânt este la fel de importantă, pentru că oriunde se creează miracolul spectacolului.

AGERPRES: E grea mantia de divă? Cât de importante sunt aplauzele pentru dumneavoastră?

Felicia Filip: Aici sunt două lucruri absolut separate. Consider că nu port o mantie de divă, pentru că sunt un om normal, un om care se dedică sută la sută scenei, care iubeşte, sigur, aplauzele, dar este sincer cu scena, sincer cu publicul. Îmi asum toate lucrurile pe care le fac şi atunci primesc prin asumare tot ceea ce mi se dăruieşte.

AGERPRES: Sunteţi prima soprană din România care s-a asociat cu o trupă rock, Iris, după modelul Montserrat Caballe – Freddie Mercury; apoi cu grupul etno-rock K1. Ce înseamnă această experienţă pentru dumneavoastră? Aveţi şi alte proiecte în acest sens?

Felicia Filip: Practic întâlnirea mea cu formaţia Iris a fost într-adevăr numai în urma întâlnirii mele cu Montserrat Caballe la Covent Garden într-un spectacol în care am mers împreună. Eu am admirat-o, dar şi ea m-a admirat pe mine. Există un rol foarte frumos rossinian care se cheamă Madamme de Folleville, care se traduce în nebuna oraşului, un rol absolut splendid cu foarte multe nuanţe şi mare anvergură, care are un moment de 20 de minute în scenă singură sau un foarte important moment în care te crezi singură, sigur ai parteneri care sunt de planul doi.

Şi, în acel moment, în debutul meu la Covent Garden, Montserrat Caballe a stat în culise şi m-a urmărit. Şi s-a bucurat cu mine şi a palpitat în egală măsură cu mine, iar în momentul în care am ieşit de pe scenă mi-a spus ‘Felicia sei un cavalo di scena!’. Un compliment extraordinar de la un monstru sacru, un om foarte generos, simplu, plin de bucurie, dar care spune lucrurile în faţă. Un exemplu şi un model, până la urmă. În afară de asta în momentele de relaş, de pauză dintre repetiţii am putut să avem conversaţii şi am ajuns şi la această discuţie, cum a fost întâlnirea ei cu Freddie Mercury. Şi, pentru că dorinţa a fost atât de mare, într-o zi am primit un telefon de la Mike Godoroja cu o propunere de acest gen: vreţi să cântaţi alături de formaţia Iris? Şi a avut foarte multe argumente să mă convingă şi a fost surprins când eu nici nu am aşteptat să termine fraza de început şi eu am zis da.

AGERPRES: Proiecte?

Felicia Filip: În acest moment, după albumul ‘Filipissima’, am terminat de înregistrat şi deja am trimis la masterizare un alt album intitulat ‘Felicia Filip-Fata din vis’ care reprezintă o sinteză a rock-ului românesc din toate timpurile, cele mai importante hituri ale muzicii rock şi acest plan al meu presupune 4.000 de albume pe care le voi oferi tinerilor din licee de muzică, din universităţi, din şcoli de muzică. Apoi este vorba de un concert de mare anvergură, unde voi cânta aceste piese ale marilor formaţii rock din România şi în fiecare spectacol voi avea cel puţin un invitat al unei formaţii cu care voi cânta şi separat ei vor avea un moment al lor. Plecând de la formaţia Iris, Holograf, Direcţia 5 şi până la Compact.

De ce Compact? Pentru că „Fata din vis” este un hit al lor. Vor fi multe, multe alte formaţii: Celelalte Cuvinte, Mircea Baniciu. În orice caz, încerc să fac un moment de rock românesc, un moment de muzică românească de cea mai bună calitate. Pentru că muzica poate fi muzică bună sau muzică proastă. Încercăm prin ceea ce realizăm – vorbesc la plural pentru că alături de mine şi în spatele meu sunt înconjurată de o echipă de oameni inimoşi foarte bună calitate, artişti, oameni de cultură – să facem cunoscută valoarea muzicii în general, fie că este vorba de muzică clasică sau de muzică lejeră: muzică uşoară, rock, jazz, blues. Dorim să prezentăm astfel calitatea românilor în străinătate, a oamenilor de cultură şi, mai ales, valoarea românilor, în general. România înseamnă frumuseţe, înseamnă valoare, înseamnă culturalitate.

AGERPRES: La Opera Comică pentru Copii, unde sunteţi director artistic, la fiecare început de spectacol, faceţi şi un atelier cu publicul. Sunt micuţii un public diferit de adulţi?

Felicia Filip: Copiii sunt cel mai adevărat public. Pe copii nu-i poţi să-i minţi. Ei sunt cel mai competent public pentru că reacţia lor imediată îţi dă răspunsul dacă spectacolul sau dialogul pe care îl ai cu ei este de calitate sau nu. Ei sunt cei care îţi răspund 100% sincer, îţi spun ce reprezintă pentru ei spectacolul sau manifestaţia pe care o desfăşori. Te taxează dacă tu nu eşti sincer, dacă nu eşti de valoare. Şi trebuie să vă spun că această instituţie este, îndrăznesc eu să spun, unicat în Europa, dacă nu chiar în lume. Este o instituţie care se adresează direct copilului de la trei ani până la 18 ani printr-un program creat pentru el, adaptat. Astfel, studiind reacţia copilului, desfăşurarea lui, puterea lui de asimilare reuşeşti să creezi spectacole ca timp, ca amplitudine, ca amploare pentru el.

Să poţi să faci în aşa fel ca mesajul tău să ajungă la el, să îl educe, să îl deschidă şi să meargă dincolo de educaţie la cultivarea lui, plecând de la educaţie în sensul în care dialogăm cu ei şi le explicăm cum trebuie să se comporte un spectator, cum trebuie să se pregătească înainte de a veni la spectacol. Îi spui să îşi exprime părerea adevărată despre spectacol şi să aibă reacţia potrivită la nivelul lui. Apoi, cum îl va primi pe artist în momentul în care spectacolul s-a terminat. Suntem deja de 14 ani în această relaţie cu copiii şi vă daţi seama câte generaţii au păşit la o sală de spectacol şi ce a însemnat pentru un tânăr care a venit la trei ani în sala de spectacol a Operei Comice pentru Copii şi acum are 17-18 ani şi altfel priveşte un spectacol, un act artistic, iar el este un alt om, are altă greutate, ştie cum să vorbească cu oamenii, are un limbaj aparte, cum să vorbească cu un artist.

AGERPRES: Cum v-a venit ideea proiectului legat de meloterapie pe care-l derulaţi împreună cu soţul dumneavoastră? Ce presupune acesta?

Felicia Filip: Ne place să mergem în biserică, să trăim cu toată intensitatea momentele importante ale creştinismului şi trăim, într-adevăr, în această lume. Şi atunci avem posibilitatea să dialogăm cu preoţi sau să mergem în mânăstiri, unde întâlnim acei părinţi extraordinari care ne arată taine ale vieţii, ale lumii, ale vieţii de dincolo, într-un fel, ce înseamnă viaţă, ce înseamnă moarte şi ce uneşte toate aceste lucruri. Altfel spus cum suntem noi uniţi cu Dumnezeu şi răspunsul la îndemâna noastră este prin muzică.

Fie că e vorba de muzica pe care o asculţi atunci când ninge, muzica fulgului de nea, sau a bobului de rouă, a stropilor de ploaie, a florilor ce stau să înflorească, a miilor de păsări ce ne înconjoară. Până la urmă, toate aceste lucruri şi aceste trăiri şi întâmplări pe care le-am avut ne-au adus să mergem spre muzică şi să facem în aşa fel încât să înţeleagă toată lumea că prin muzică putem să liniştim orice lucru ce pare împotriva firii. Muzica poate să liniştească şi să vindece, să facă un om să înţeleagă ce n-a înţeles, să-l pună în situaţia de a trăi frumos viaţa, sută la sută, să înţeleagă ce înseamnă răul sau, altfel spus, să poată să creeze în jurul lui atmosfera de echilibru, de frumos, de generozitate, de psihic ce poate să primească orice încercare a vieţii cu multă putere, fără frică. Frica este cauza a tot ce se întâmplă altfel decât bine.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.