HRW: Rachetele cu gaz sarin au fost lansate de la o bază a armatei lui Assad

Organizaţia Human Rights Watch (HRW), care investighează cazurile de încălcare a drepturilor omului în lume, analizând raportul inspectorilor ONU, a ajuns la concluzia că rachetele cu gaz neurotoxic au fost lansate la sfârşitul lunii august de la o bază militară controlată de armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad, afirmând că au apărut mai multe dovezi ce implică regimul de la Damasc, scrie The Telegraph.

Inspectorilor ONU, care au prezentat luni rezultatele anchetei lor, le-a fost interzis să-i numească pe cei culpabili de atacul cu arme chimice la o periferie a Damascului în data de 21 august, dar ei au făcut dezvăluiri privind traiectoriile parcurse de către două dintre rachete.

Experţi HRW, folosind datele furnizate de ONU, au fost în măsură să localizeze baza militară de unde au fost lansate rachetele, notează The Telegraph. HRW a menţionat că, ‘la comparare, traiectoriile de zbor converg în presupusul punct de lansare, binecunoscuta Brigadă a 104-a a Gărzii Republicate’, situată nu departe de palatul prezidenţial din nordul Damascului, aparţinând forţelor proguvernamentale siriene.

Această nouă analiză vine în sprijinul acuzaţiei făcute de secretarul de stat american John Kerry că rachetele folosite în atacul cu gaz sarin din 21 august au fost lansate dintr-o zonă a Damascului, controlată de trupele lui Bashar al-Assad.

În acelaşi timp, HRW mai menţionează că experţi onusieni au încercat să analizeze traiectoria de zbor a încă trei rachete, dar nu au dispus de suficiente date.

‘Detalii-cheie’ din raportul experţilor ONU sugerează vina guvernului sirian de atacul din 21 august, concluzionează HRW. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.