Pădurea de liliac de la Ponoare – un loc binecuvântat de Dumnezeu

Pădurea de liliac de la Ponoare este o rezervaţie naturală de tip floristic şi peisagistic, situată în judeţul Mehedinţi, la 4 km de oraşul Baia de Aramă, pe drumul dintre Drobeta-Turnu-Severin şi Târgu Jiu.

Rezervaţia se află în apropierea lacului vulcanic Zăton, se întinde pe o suprafaţă de 20 ha, la o altitudine de 500m şi reprezintă unica staţiune din ţară conservată datorită climatului blând cu influenţe submediteraneene.

Această rezervaţie este situată în zona carstului de platformă al Podişului Mehedinţi, într-o depresiune intramontană, unde apar numeroase ponoare calcaroase. Cele 20 de hectare ale pădurii de liliac au fost declarate monument al naturii încă din anul 1965, parte integrantă din aria protejată „Geo Parcul Podişul Mehedinţi”. În compoziţia pădurii, pe lângă liliac şi mojdrean ,care sunt speciile principale, mai apar gorunul, garnita,alunul, păducelul, etc.

Citeste si:  Andrei Dolineaschi (PSD): Viitorul guvern va avea un singur minister care va gestiona fonduri europene

Speciile rare floristice: laleaua neagră, vişinul turcesc, precum şi cele faunistice: vipera cu corn şi broasca ţestoasă o impun mai mult în cadrul rezervaţiilor naturale. Aici, când liliacul înfloreşte în prima parte a lunii mai, se aşterne un covor verde colorat cu nuanţe de la alb la violet, care împrăştie seara după apusul soarelui, un parfum deosebit.

Sărbătoarea liliacului se organizează anual, în luna mai, şi are origini vechi, fiind organizată oficial încă din 1965. Pe scena amplasată în pădurea de liliac au urcat de-a lungul timpurilor vestiţi interpreţi de muzică populară şi cunoscute ansambluri folclorice şi de dansuri populare din întreaga ţară. În ultimii ani, sărbătoarea s-a desfăşurat pe parcursul a două zile.

Citeste si:  Val de demisii la Malaysia Airlines, după cele două tragedii aviatice din acest an

Nu doar pădurea de liliac atrage turiştii în acest colţ mirific al zonei de nord din Mehedinţi, ci şi multe alte frumuseţi care sunt catalogate drept monumente ale naturii, unice în Europa.

De exemplu, Podul lui Dumnezeu, care s-a format prin prăbuşirea unui perete al Peşterii Bulba. Deasupra peşterii şi a podului se află un deal plin cu formaţiuni carstice, între care “lapiezurile îngropate”( încreţituri calcaroase)  alcătuiesc Câmpul Afroditei şi Câmpul Cleopatrei, la altitudini de până la 600 de metri.

La cealaltă ieşire a peşterii  întâlnim Lacul Zăton, un lac de origine carstică şi care, având legătură cu sistemul hidrografic al peşterii, este când plin ochi, când pustiu şi crăpat.

Citeste si:  Ţările Uniunii Europene aprobă procedura de amânare a Brexit

Pădurea de liliac Ponoarele este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oltenia, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă vă aflaţi în apropiere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close