Prin angajamentele asumate de CE şi FMI propunem un mod transparent de stabilitate şi dezvoltare, declară premierul Ponta

Guvernul propune prin asumarea angajamentelor faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional un mod transparent în faţa reprezentanţilor legitimi ai alegătorilor – parlamentarii – prin care România să-şi asigure o stabilitate şi o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea creşterii economice şi o dezvoltare de care ţara noastră are foarte multă nevoie, a declarat marţi premierul Victor Ponta în plenul Parlamentului.

El a subliniat că fiecare ministru a negociat pentru propriul domeniu şi, din punctul său de vedere bine, lucrurile pe care România şi le poate asuma şi deciziile pentru care avem susţinere.

„Pentru mine este însă extrem de important să ştiu că acest nou acord nu este un acord doar al unui guvern, ci este un acord însuşit de clasa politică. Sunt convins că astăzi grupurile politice parlamentare îşi vor exprima susţinerea sau, sigur, dezacordul. (…) Din momentul în care însă avem un asemenea acord, practic, pentru toate forţele politice responsabile există o predictibilitate de care în mod sigur avem foarte multă nevoie. Vreau să reiterez faptul că toate deciziile importante ale Guvernului, din punctul meu de vedere (…), trebuie să fie prezentate, ratificate de Parlamentul României, fie că e vorba de decizii de politică externă, de decizii importante din punct de vedere economic. Guvernul administrează ţara, decizia însă aparţine românilor”, a subliniat premierul Ponta.

Potrivit acestuia, în baza acestui nou acord, care va fi susţinut de Parlament şi ratificat de partenerii internaţionali ai României, cofinanţarea pentru fondurile europene va beneficia de o scădere de la 15 la 5%, reprezentând la rata actuală de absorbţie o economie anuală de peste un miliard de lei.

Şeful Executivului a spus că, potrivit scrisorii, nu există nicio intenţie de creştere a fiscalităţii, cota unică de 16% fiind păstrată.

„Şi există situaţii, aşa cum este TVA-ul la pâine, în care putem aplica scăderi de fiscalitate în măsura în care scăderea de la 24 la 9% a TVA-ului la pâine se va dovedi un proiect de succes. Vom continua în perioada care urmează şi cu alte produse alimentare (…) să combatem evaziunea fiscală, să avem preţuri acceptabile la produsele de bază şi să arătăm că acea teorie care spune că o fiscalitate mai redusă duce de fapt la încasări mai mari se poate verifica şi în România”, a adăugat el.

Premierul Ponta a menţionat că, pentru obţinerea acestui deziderat politic – pe care „cel puţin alianţa de guvernare şi l-a asumat”, dar care n-a fost contestat de alte forţe politice – scăderea TVA-ului la pâine la 9%, bugetul şi impactul negativ au fost compensate prin creşterea accizelor la alcool şi produse de lux. „Este o decizie susţinută de coaliţia de guvernare, cred că este o decizie corectă, care îşi va dovedi în perioada următoare raţiunea economică”, a apreciat Victor Ponta.

Referindu-se la obligarea persoanelor care obţin venituri din chirii de a plăti cotele de asigurări de sănătate, premierul a precizat că această obligaţie va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, este limitată la cinci salarii medii şi este o măsură extrem de corectă, de justiţie socială.

„În acest moment, din punctul de vedere al Guvernului şi al Ministerului Finanţelor şi Economiei, marea problemă pentru firmele private este accesul limitat şi dificil la credite. Băncile comerciale din România trebuie să-şi păstreze resursele de creditare pentru firmele private, statul român prin acest nou acord se poate împrumuta la preţuri rezonabile de pe pieţe internaţionale, fie în euro, fie în dolari, în acest fel lăsând disponibilul pentru piaţa internă, iar toate marile proiecte pe care le desfăşurăm vor fi finanţate de diverse instituţii internaţionale – BEI, BERD, Banca Mondială -, un lucru care va influenţa pozitiv activitatea firmelor private”, a argumentat premierul Ponta.

El a mai arătat că acordul prevede continuarea creşterii venitului minim garantat, în 2014 şi introducerea unei alocaţii pentru încălzirea de locuinţe pentru categoriile defavorizate.

În ceea ce priveşte programul de privatizări, şeful Executivului a subliniat că nu există privatizări majoritare. „Este vorba de listarea a 10% din Nuclearelectrica, 15% din Romgaz, 15% din Compania Energetică Oltenia şi 10% din Hidroelectrica. E vorba de implicarea capitalului privat în companiile energetice la care statul rămâne acţionar, dar prin acest capital privat putem să avem şi un management mai performant şi resurse pentru investiţii în retehnologizare”, a detaliat Ponta.

Premierul a mai precizat că acordul nu prevede niciun fel de obligaţie pentru Guvernul României şi pentru România de a impozita persoanele fizice autorizate sau drepturile de autor. „Este o cerinţă veche a partenerilor noştri internaţionali (…), nu avem o asemenea obligaţie şi împreună cu dvs. putem gândi în viitor un sistem fiscal care poate lărgi baza de impozitare, pentru că, în continuare, în România sunt puţini cei care plătesc taxe şi foarte mulţi cei care beneficiază”, a completat el.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.