Proiectul Roşia Montană se referă exclusiv la interesele statului român, susţine Dan Şova

Proiectul Roşia Montană se referă exclusiv la interesele statului român, a declarat marţi ministrul pentru Marile Proiecte, Dan Şova, în cadrul unei reuniuni a Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.

El a dorit astfel să respingă criticile de neconstituţionalitate pe marginea proiectului aduse de preşedintele Traian Băsescu şi a susţinut că proiectul nu se referă la interesele unei firme private, ci exclusiv la cele ale statului român.

Dan Şova a mai spus că „s-ar fi aşteptat ca preşedintele să fie mai bine pregătit sau instruit de către consilierii săi pe marginea acestui subiect” şi a subliniat că în proiectul de lege toate articolele „sunt numai chestiuni care ţin de interesele statului român”.

„Acest acord este făcut pentru interesele statului român, necum pentru interesele vreunui agent privat. Interesele agentului privat au fost rezolvate în 1999, când prin acea licenţă – nu vă pot spune oficial ce conţine acea licenţă, dar pot să vă spun ce nu conţine licenţa – licenţa nu conţine nicio obligaţie de mediu în conformitate cu legislaţia europeană, nu conţine nicio obligaţie de patrimoniu, nicio obligaţie relativă la avantaje economice sau de natură socială pentru comunitatea de la Roşia Montană, nicio prevedere în legătură cu eventuale metale, altele decât aurul şi argintul, care ar putea fi găsite. (…) Nu îmi aduc aminte ca Traian Băsescu să se fi suit pe masă, ca la Ţebea, să spună că nu e de acord cu licenţa respectivă, pe care a avut posibilitatea să o citească în mod cert”, a afirmat Dan Şova.

Potrivit acestuia, licenţa de exploatare din 1999 – „beleaua lăsată de Băsescu, când era ministru”, a fost dată de guvernul din care acesta făcea parte şi semnată de foştii miniştri Radu Berceanu şi Decebal Traian Remeş.

Ministrul Şova a adăugat că proiectul transmis Parlamentului a fost avizat favorabil de către 20 de ministere şi agenţii, dar a criticat conţinutul avizului dat pentru acest proiect de către Ministerul Justiţiei, afirmând că „funcţionarii din acest minister au făcut o gravă eroare juridică susţinând că ar exista vreo legătură între decizia CCR care se referea la utilizarea Peleşului şi a Pelişorului de către familia fostului suveran Mihai I şi apărarea intereselor statului român într-o exploataţie minieră”.

Senatorii Comisiei economice au amânat, pentru o dată ulterioară, adoptarea unui raport la Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitatea dezvoltării activităţilor miniere în România.

La şedinţă a mai fost prezent ministrul Culturii, Daniel Barbu, care a susţinut proiectul.

Săptămâna trecută, proiectul de lege a primit raport negativ din partea Comisiei juridice şi a Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.