EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

Siria: Cel mai murdar război pe care l-am văzut vreodată (mărturia unui medic voluntar grec)

0

În Siria este cel mai murdar război pe care l-am văzut vreodată, declară un medic grec, specializat în acordarea primului ajutor răniţilor în conflicte militare, care în prezent lucrează ca voluntar într-un spital sirian.

”Siria a fost invadată de bande de luptători (de câte 50-150 de indivizi ), care nu au o comandă anume, şi, în general, nu se supun nimănui. Haos total! Ei ucid şi terorizează populaţia. Violează femei şi copii. Uneori se omoară unul pe altul atunci când nu se înţeleg la împărţirea prăzii în urma jafurilor făcute în casele localnicilor. O mare parte din ei sunt din Al-Qaida. În unele zone, au stabilit deja legea Sharia”, declară medicul grec Dimitris Mones, într-un interviu pentru un portal elen şi preluat de site-ul agionoros.ru.

Medicul, un cunoscător al situaţiei din Orientul Mijlociu, care lucrează în Siria de mai mult de un an, dar care a lucrat şi în Irak si Libia în timpul conflictelor din aceste ţări, spune că ”luptătorii din aşa-zisa opoziţie se scaldă în aur” şi că aceştia ”expediază cu valizele dolarii în Turcia”. ”Printre ei sunt ceceni, tunisieni, libieni, combatanţi din Yemen şi Iordania. Numai din Libia sunt 7.000 de luptători”, relatează medicul grec.

Potrivit afirmaţiilor sale, aceşti combatanţi primesc peste 1.200 de dolari pe lună fiecare şi, în afară de aceşti bani pe care îi primesc din Arabia Saudită şi din Qatar, ei câştigă mult din jafuri, mulţi visând ca războiul să dureze încă mult timp de aici înainte. ”De aceea am şi numit acest război cel mai murdar din câte le-am văzut cu ochii mei”, adaugă medicul grec.

Dimitris Mones, care operează răniţi şi se ocupă şi de formarea medicilor sirieni într-un spital din sudul Siriei, la graniţa cu Iordania, semnalează totodată lipsa medicilor în Siria, ceea ce face ca oamenii să moară fără să aibă răni foarte grave. ”’Medicii buni, profesionişti, au părăsit demult Siria, în primul rând pentru că ei nu cred în această revoluţie, în ţară rămânând medici fără experienţă, studenţi la medicină. ‘Închipuiţi-vă că aici mor oameni dintr-o simplă sângerare, pentru că nu ştiu să o oprească. De aceea, eu nu pot pleca de aici. Ar fi o trădare. Sunt medic, deci trebuie să ajut oamenii”, declară curajosul medic în interviul menţionat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.