Assad: Siria are arme chimice şi le va distruge

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a recunoscut, într-un interviu la televiziunea americană FoxNews difuzat miercuri seară, că ţara sa are multe arme chimice şi a asigurat că acest arsenal va fi distrus.

 Assad, al cărui interviu a fost realizat la Damasc marţi, a declarat că desfiinţarea acestui arsenal ar costa „un miliard de dolari” şi va dura cel puţin un an, notează AFP.

Preşedintele sirian a recunoscut că „aderând săptămâna trecută la un tratat internaţional asupra armelor chimice”, Siria şi-a dat acordul „să se debaraseze de aceste arme, pentru a le distruge”.

„Cred că aceasta este o operaţiune tehnic foarte complicată. Acest lucru cere o mulţime de bani, în jur de un miliard” de dolari.

Desfiinţarea acestui arsenal se va face după „un anumit calendar… va dura un an, poate un pic mai mult”, a declarat Assad.

Preşedintele sirian a mai afirmat că ţara sa „nu este în război civil”, ci atacată de „zeci de mii de jihadişti”, cei mai mulţi aparţinând organizaţiei teroriste Al Qaida.

Assad de asemenea s-a adresat în mod indirect omologului său american Barack Obama cerându-i „să asculte bunul simţ al poporului” său.

În acest lung interviu realizat de doi jurnalişti americani de la FoxNews, preşedintele sirian a asigurat că ţara sa „nu este în război civil”.

„Avem un război, un nou tip de război” cu „zeci de mii de jihadişti” de peste 80 de naţionalităţi diferite.

„Ce pot să vă spun este că 80% – unii spun 90%, nu avem date precise – dintre aceşti terorişti sunt membri ai Al Qaida şi filialelor sale”, a spus şeful statului, vorbind în limba engleză.

Potrivit lui Assad, de la izbucnirea conflictului în urmă cu doi ani şi jumătate, „zeci de mii de sirieni” şi 15.000 de soldaţi guvernamentali au fost ucişi, majoritatea în „atacuri teroriste, asasinate şi atentate sinucigaşe”.

El a mai afirmat că atacul cu arme chimice de pe 21 august a fost comis de rebeli şi nu de forţele sale armate.

Occidentalii şi mai multe ţări arabe acuză regimul de la Damasc de comiterea acestui masacru, care aproape că ar fi declanşat lovituri militare americane şi franceze.

Rusia, un aliat al Siriei, şi Statele Unite au încheiat sâmbătă un acord la Geneva asupra desfiinţării arsenalului chimic sirian, aminteşte AFP.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.