Inundaţiile şi seismele, dezastrele naturale cu cel mai mare risc pentru locuitorii oraşelor

Inundaţiile şi seismele sunt dezastrele naturale cu cel mai mare risc pentru locuitorii oraşelor la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de reasiguratorul elveţian Swiss Re şi publicat miercuri, informează AFP.

Potrivit studiului, 308 milioane de persoane care locuiesc la oraş ar putea fi afectate de inundaţii majore provocate de creşterea nivelului râurilor, a precizat grupul elveţian într-un comunicat. Aproximativ 280 milioane de oameni ar putea fi de asemenea afectaţi de cutremure puternice.

Studiul, care analizează 616 de centre urbane din întreaga lume, evaluează riscurile legate de cinci tipuri de dezastre naturale, inclusiv tsunami şi furtuni. Analiza stabileşte o distincţie între impactul uman, numărul de zile de muncă pierdute, precum şi impactul pierderii productivităţii asupra economiei naţionale.

Swiss Re afirmă că oraşele asiatice sunt cele mai vulnerabile la nivel uman. Regiunea Tokyo-Yokohama se află prima pe listă, cutremurele putând afecta până la 29 de milioane de persoane din zonă.

Tokyo-Yokohama se află de asemenea în fruntea clasamentului în ceea ce priveşte zilele de lucru pierdute, urmată de regiunile Osaka-Kobe şi Nagoya.

Amsterdam-Rotterdam se află pe locul al cincilea în clasamentul celor mai expuse oraşe în termenii pierderii productivităţii, în timp ce Los Angeles şi New York se află pe locul şase şi, respectiv, şapte. În acest clasament, Parisul ocupă poziţia a noua.

În condiţiile în care infrastructura de bază este afectată până în punctul în care oamenii nu pot merge la locul de muncă, dezastrele naturale pot afecta în mod semnificativ economia locală şi naţională.

Conform acestui studiu, un cutremur devastator la Los Angeles ar putea afecta la fel de multe persoane ca şi la Jakarta, însă pagubele suferite ca urmare a zilelor de muncă pierdute ar fi de 25 ori mai mari.

În anumite oraşe, un dezastru natural poate avea consecinţe grave pentru economia naţională, chiar şi atunci când impactul este limitat la oraşul în sine. Acesta este cazul oraşului Lima, în Peru, dar şi al oraşelor mai mici, cum ar fi San Jose din Costa Rica, importante centre de producţie la nivel naţional.

În prezent, 1,7 miliarde de persoane trăiesc în centre urbane, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din populaţia globului. Până în 2050, aproape 6,3 miliarde de oameni ar putea trăi la oraş.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.