Pierderile cauzate de neîncasarea TVA reprezintă 1,5% din PIB-ul european

Pierderile cauzate de neîncasarea TVA au crescut în numeroase ţări ale Uniunii Europene, ajungând în total la 193 miliarde de euro, respectiv 1,5% din PIB-ul european, relevă un studiu realizat la comanda Comisiei Europene, intrat în posesia cotidianului francez Le Monde şi citat în ediţia sa electronică de miercuri.

Ca proporţie, scrie sursa citată, România, Grecia sau Letonia ar fi cele mai afectate de acest fenomen, însă cele mai mari patru ţări din Uniune – Germania (27 miliarde euro), Franţa (32 miliarde euro), Marea Britanie (19,5 miliarde euro) şi Italia (36 miliarde euro) – reprezintă împreună mai mult de jumătate din sumele neîncasate din TVA. Pentru Franţa, unde raportul este contestat de Ministerul Finanţelor, pierderile cauzate de neîncasarea de TVA se ridică la peste 32 miliarde de euro pe an, respectiv aproape o cincime din veniturile potenţiale ale încasărilor de TVA, estimate în acest raport la 172 miliarde de euro în 2011, la o rată reală de colectare de 140 miliarde în acel an.

Fraude, neplăţi cauzate de criză, optimizare fiscală, deficienţe în sistemul de încasare, erori statistice: mai multe motive s-ar fi aflat, în Franţa, dar şi în restul Europei, la originea unei astfel de ‘găuri’ în veniturile publice. Suma este considerabilă în aceste momente de penurie bugetară, taxa pe valoarea adăugată fiind unul dintre principalele venituri fiscale şi un subiect extrem de sensibil pentru statele europene, notează Le Monde.

Potrivit sursei citate, mai multe din statele vizate de acest raport au contestat, dacă nu rezultatele, cel puţin metodologia consorţiului de experţi solicitat de Bruxelles să realizeze acest studiu. ‘Această lucrare nu este serioasă’, a declarat un diplomat francez.

Comisarul european pentru fiscalitate, Algirdas Semeta, se felicită, în fapt, că dispune de o astfel de evaluare, pentru a lupta împotriva acestui fenomen considerat ‘inacceptabil’. Pentru Bruxelles, pierderile din încasările de TVA sunt cauzate, într-o proporţie neprecizată, de fraudă, dar şi de impactul crizei economice, anumite companii aflate în faliment nefiind în măsură să plătească taxa pe valoara adăugată.

În opinia Comisiei Europene, scrie Le Monde, o astfel de constatare ar trebui să încurajeze statele să lupte împotriva fraudei, prin simplificarea fiscalităţii în ceea ce priveşte consumul.

Raportul ar urma să fie publicat oficial până la sfârşitul săptămânii, potrivit Le Monde. Precedentul raport datează din 2006.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.