Rompetrol va vira 200 de milioane de dolari la bugetul statului în maximum două luni de la aprobarea memorandumului

Rompetrol va vira către bugetul statului cele 200 de milioane de dolari convenite în memorandumul agreat cu Guvernul în maximum două luni după ce înţelegerea va obţine toate aprobările legale, a declarat joi Azamat Zhangulov, vicepreşedintele grupului Rompetrol.

 ‘După ce memorandumul va obţine toate aprobările legale, vom finaliza tranzacţia de răscumpărare a acţiunilor de la statul român şi vom vira banii la bugetul de stat într-o lună şi jumătate – două. Apoi vom începe constituirea Fondului de investiţii. Noi am lucrat până acum la acest proiect, am pregătit deja toate documentele şi suntem gata să-i dăm drumul’, a spus oficialul Rompetrol.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul legii privind aprobarea memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol Group, semnat la 15 februarie 2013, şi a respins totodată cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu privind acest proiect. Preşedintele Comisiei economice a Camerei, Mihai Tudose, a argumentat prin faptul că cererea de reexaminare a preşedintelui nu are la bază conţinutul în sine al memorandumului.

Pe scurt, memorandumul prevede că Rompetrol va răscumpăra 26,6% din acţiunile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari şi va înfiinţa, împreună cu statul român, un fond de un miliard de euro pentru investiţii energetice.

‘Suntem convinşi că un fond este cel mai bun mod de a susţine investiţiile în România, întru-un moment când investiţiile străine sunt la un nivel foarte jos. Votul de ieri (miercuri – n.r.) reprezintă un semnal că Parlamentul şi Guvernul sunt convinse că acesta este un lucru bun. Nu este nimic schimbat faţă de forma anterioară a memorandumului, iar problema a fost 100% de natură procedurală’, a mai spus Azamat Zhangulov.

În luna mai, Parlamentul a aprobat Legea privind Memorandumul de înţelegere încheiat între statul român şi grupul Rompetrol, însă, la începutul lunii iulie, preşedintele Traian Băsescu a respins-o de la promulgare şi a retrimis-o în Parlament, solicitând reexaminarea şi respingerea ei.

În cererea sa, preşedintele Băsescu atrage atenţia asupra faptului că legea supusă reexaminării are „un caracter individual” şi nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere. Băsescu a precizat că acest memorandum ar fi trebuit adoptat prin hotărâre de Guvern.

Pe 26 iunie, Curtea Constituţională a României a decis că este constituţională Legea privind Memorandumul de înţelegere încheiat între statul român şi Grupul Rompetrol în raport de motivele invocate. Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Aceasta după ce, la sfârşitul lunii mai, PDL a atacat la CCR legea care aproba acest memorandum. PDL considera un motiv de neconstituţionalitate prevederile unei clauze din memorandum care spune că „toate procesele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti care sunt legate, direct sau indirect de litigiu (inclusiv litigiul), să fie stinse în mod irevocabil, fără judecarea pe fond şi imediat ulterior stingerii acestor litigii”.

Memorandumul de Înţelegere dintre statul român şi The Rompetrol Group N.V. (TRG) a fost semnat la 15 februarie şi prevede că Rompetrol va cumpăra de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) 26,6969% din acţiunile Rompetrol Rafinare în schimbul a 200 milioane de dolari.

Statul român îşi va menţine o participaţie de 18% pe o perioadă de 3 ani, iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de vânzarea a acesteia. TRG va avea în continuare drept de preferinţă la cumpărarea acestora.

Documentul mai prevede constituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari cu o participare a statului roman sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România.

Potrivit Rompetrol, principalele direcţii de investiţii ale fondului vor urmări consolidarea activităţilor şi operaţiunilor Grupului Rompetrol, diversificarea surselor de aprovizionare cu ţiţei, atât a României, cât şi a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar şi stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investiţii, cu un impact direct în economia României. Cu o durată de maturitate de 7 ani de la constituirea sa, fondul este format din Rompetrol (80%) şi statul român (20%).

Guvernul a menţionat, la aprobarea memorandumului, faptul că prin semnarea acestui acord a fost eliminat un potenţial risc de insolvenţă a societăţii, fiind astfel soluţionat un vechi diferend între Statul român şi RRC, ‘care punea în pericol continuitatea activităţii a 7.000 de salariaţi şi colectarea a peste 1,3 miliarde de euro la bugetul de stat’.

În 2003, Rompetrol Rafinare Constanta a emis obligaţiuni în valoare totală de 603 milioane dolari în contul datoriei istorice a societăţii către bugetul de stat. La 30 septembrie 2010, Rompetrol a răscumpărat obligaţiuni de 71 de milioane de dolari, iar statul a primit un pachet de 44,69% din acţiunile RRC în contul obligaţiunilor nerăscumpărate.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.