Rusia va participa cu militari la misiunea de distrugere a armelor chimice în Siria

Rusia ar putea trimite militari în Siria pentru a participa la activităţi legate de asigurarea securităţii misiunii de distrugere a armelor chimice, scrie în ediţia sa de joi cotidianul economic rus Kommersant, citând responsabili din cadrul Statului Major al armatei ruse. Aceştia au indicat că numărul total al participanţilor la această misiune internaţională, inclusiv cu militarii din alte ţări, s-ar putea ridica până la 10.000 de persoane, după cum relatează RIA Novosti.

Acordul ruso-american privind arsenalul chimic al Siriei, încheiat la 14 septembrie la Geneva, face apel, într-una din prevederile sale, deopotrivă la autorităţi şi opoziţia siriene de a asigura securitate experţilor în eliminarea armelor chimice.

Rusia este gata să participe la activităţile de asigurare a securităţii ‘în perimetrul locurilor unde experţi sirieni şi internaţionali vor desfăşura operaţiunile de distrugere’ a armelor chimice, a declarat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Potrivit unor surse militare citate de Kommersant, Statul Major al armatei ruse discută în prezent ‘cu privire la numărul de membri ai contingentului’, care ar putea fi trimis în Siria şi este posibil ca ‘grupul să includă experţi în apărare radioactivă, chimică şi biologică’ din cadrul forţelor militare ruse.

De asemenea, responsabilii militari ruşi iau în considerare includerea în acest contingent a unei brigăzi de trupe speciale, mai indică ziarul, citat de RIA Novosti.

La misiunea din Siria ar putea fi cooptaţi şi militari din unele ţări europene şi SUA, o astfel de opţiune fiind discutată la negocierile de la Geneva între ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi secretarul de stat american John Kerry săptămâna trecută, aminteşte agenţia de presă menţionată.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.