Tunelul pe sub Canalul Mânecii a obţinut premiul mondial de inginerie

Tunelul pe sub Canalul Mânecii a fost desemnat „cel mai mare proiect de construcţii civile din ultimii 100 de ani”, premiu mondial decernat de Federaţia Internaţională a Inginerilor Consilieri (FIDIC), a anunţat miercuri Eurotunnel, citat de AFP.

„Juriul internaţional, format din ingineri şi beneficiari publici din lumea întreagă, a ales în unanimitate cel mai lung tunel submarin din lume”, a informat grupul într-un comunicat.

La concurs au fost înscrise peste 150 de candidaturi de pe cele cinci continente şi tot atâtea firme de inginerie, cu cele mai însemnate construcţii civile realizate în secolul al XX-lea, se mai spune în comunicat.Premiul secolului al FIDIC, organizat prima oară în 1913, este considerat cel mai mare eveniment mondial din domeniul infrastructurilor, potrivit Eurotunnel.

Tunelul pe sub Canalul Mânecii a câştigat premiul, decernat marţi la Barcelona, devansând alte infrastructuri, printre care Tokaydo Shinkanzen, prima linie de mare viteză între Tokyo şi Osaka, Sydney Harbour Bridge sau Hoover Dam Bypass, podul care leagă statele Arizona şi Nevada.

Inaugurat în 1994, la capătul a şase ani de lucrări, tunelul pe sub Canalul Mânecii, format de fapt din trei tunele – două feroviare şi unul de serviciu – asigură legătura între sud-estul Angliei şi nordul Franţei. Cu o lungime de peste 50 km şi secţiunea submarină de aproape 38 km, tunelul a fost realizat cu 15 miliarde de euro şi prin el au trecut până în prezent 320 milioane de călători.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.