Adrian Vasilescu: Soluţia problemelor României nu poate fi alta decât investiţiile

Soluţia pentru problemele României nu poate fi alta decât investiţiile făcute astăzi, pentru ca mâine să poată fi plătite salarii şi pensii mai mari, a declarat, joi, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României /BNR/, Adrian Vasilescu, la IBM Finance Forum 2013.

 „Va fi nevoie de mulţi investitori pe care i-am putea atrage prin legi bune şi stabile (…). În Uniunea Europeană, România este pe locul şapte ca populaţie, dar pe locul 17 ca nivel al Produsului Intern Brut /PIB/, de circa 130 miliarde de euro’, a spus Vasilescu.

În opinia reprezentantului BNR, pentru ca România să ajungă la o creştere economică sustenabilă, este nevoie de reducerea datoriei publice, reducerea deficitelor (intern şi extern), accelerarea creşterii PIB-ului, o ocupare adecvată, o mai bună distribuţie a veniturilor şi o preocupare sănătoasă pentru lucrul bine făcut.

„Tot mai multe proiecţii contribuie la stimularea dezbaterilor privind reconsiderarea modului de utilizare a resurselor într-un moment în care riscurile majore ameninţă bunăstarea şi prosperitatea. Savanţii spun că bunăstarea trebuie decuplată de creşterea consumului de resurse. Economia globală actuală, clădită pe o creştere la nesfârşit a consumului de resurse materiale şi financiare, este la sfârşitul unui ciclu. Cum depăşim criza de sustenabilitate? (la nivel global – n.r.) Ea este vizibilă prin intermediul problemelor sociale, financiare, economice şi ecologice, care se manifestă la nivel planetar”, a arătat acesta.

Potrivit lui Vasilescu, orice schimbare radicală se poate produce doar prin intermediul acordurilor globale.

„Luând în considerare procedurile anevoioase şi de durată pentru încheierea unor astfel de acorduri, soluţia generalizată este că guvernele naţionale, administraţiile locale, companiile şi societatea civilă trebuie să identifice soluţii ad-hoc. Cum va fi la noi (în România – n. r.)? Problema creşterii sustenabile trebuie să ne preocupe în primul rând. În acelaşi timp vom fi obligaţi să mai reducem ceva din decalajul de performanţă ce desparte România de ţările dezvoltate. Dar va putea fi dusă o bătălie atât de grea într-o societate în mare parte descurajată şi, în plus, obişnuită să gândească şi să acţioneze pe termen scurt? Iată o întrebare cardinală care aşteaptă răspuns’, a afirmat Vasilescu.

Referindu-se la economia globală, consilierul guvernatorului BNR a menţionat necesitatea trecerii de la economia actuală lineară la o economie circulară – un nou sistem de organizare a producţiei şi consumului, bazat pe recondiţionarea produselor care, altfel, ar fi aruncate, şi a evocat posibilitatea impozitării dure a consumului de resurse, de materiale, în acelaşi timp cu o scădere substanţială a impozitării muncii.

„Nu putem să vorbim despre tendinţe nicăieri în lume la ora actuală. Este dramatic. Putem vorbi doar de proiecţii în economia actuală. Lumea este la răscruce, ştim exact ce s-a întâmplat, dar nu ştim încă încotro o s-o apuce lumea. (…) Timp de 40 de ani am trăit din rezerve, în general din resurse, iar criza resurselor a venit deja. (…) Marea problemă este asigurarea bunăstării în condiţiile unei creşteri economice încetinite, duşmanul cel mai crud fiind viziunea pe termen scurt’, a mai spus Adrian Vasilescu, referindu-se la proiecţiile Clubului de la Roma.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.