Bacău: Salonul Naţional al Cercetării şi Inovării, prilej de promovare a peste 30 de entităţi şi structuri de cercetare-dezvoltare

Salonul Naţional al Cercetării şi Inovării, eveniment aflat la a XVI-a ediţie, în organizarea Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Bacău în parteneriat cu filiala locală a Forumului Inventatorilor Români, şi-a deschis joi porţile în zona expoziţională a complexului „Central Plaza”.

Oamenii de afaceri şi cercetătorii reprezentând 33 de firme şi institute ori centre de cercetare-dezvoltare din România şi Republica Moldova, precum şi nouă inventatori au posibilitatea de a relaţiona, în cadrul expoziţiei, precum şi al celor cinci dezbateri tematice pentru evidenţierii rezultatelor industriei cercetării româneşti, oportunităţilor de transfer în economie a produselor şi tehnologiilor inovative performante.

„Menirea acestei manifestări, o rara avis în România, este tocmai de a oferi firmelor de profil, precum şi entităţilor şi structurilor de cercetare-dezvoltare ori persoanelor fizice implicate în domeniul cercetării şi inovării, prin finanţări publice ori private, posibilitatea de a-şi etala creaţiile tehnologice într-un cadru unitar şi eficient care să permită cunoaşterea şi schimbul de idei direct, dinamic. Aceasta în condiţiile în care se acordă o atenţie minimă acestui domeniu vital pentru creşterea producţiei industriale, a calităţii serviciilor şi, implicit, a bunăstării oamenilor”, a declarat  preşedintele CCI Bacău, Doru Simovici.

Cei ce au luat cuvântul în cadrul festivităţii de deschidere a manifestării, prof. univ. dr. Ion Sandu, preşedintele Forumului Inventatorilor din România, prof. univ. Vasile Botnari, directorul Institutului de Genetică şi Fiziologia Plantelor din Chişinău, prof, univ. dr. Gheorghe Stan, decan la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, prof. univ.

Vasile Roman, preşedintele „Eco Transivania” şi ing. Nicolae Năcioiu din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologie Militară Bucureşti, au pledat pentru implicarea urgentă, aplicată şi energică a politicului şi legislativului în susţinerea cercetării şi inovării, solicitând, între altele, atât implementarea creaţiilor tehnice din a căror aplicare să beneficieze cât mai mulţi oameni, dar şi gratuitate în înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci a creaţiilor tehnice realizate de inventatori ori structuri de cercetare ce nu beneficiază de finanţări adecvate.

„Rolul OSIM-ului este de apăra proprietatea intelectuală şi nu acela de a fi o frână în implementarea noilor tehnologii ori aparturii care să permită dezvoltarea ţării, a nivelului de trai al oamenilor”, a afirmat prof. univ dr. Ion Sandu, preşedintele Forumului Inventatorilor din România.

Potrivit acestuia, „guvernanţii, lăsând la o parte orice rivalităţi politice, este necesar de urgenţă să se întâlnească într-un cadru organizat, funcţional cu reprezentanţii inventatorilor şi inovatorilor pentru a dinamiza eficientizarea folosirii inteligenţei româneşti, încă entuziaste în creaţie tehnică, dar mai deloc finanţată în condiţiile în care şi puternicii poli industriali sunt foarte puţini în România”.

Aplicaţii novative în domeniile energiei recuperabile, tehnologiei medicale ori celei destinate agriculturii, protecţiei mediului, biomecanicii, sculelor, dispozitivelor şi accesoriilor industriale, contrucţiilor civile, motoarelor de diverse tipuri, eficienţei în utilizarea combustibililor sunt prezentate publicului până sâmbătă inclusiv în standuri tematice.

Câteva dintre „vedetele” Salonului Naţional al Cercetării şi Inovării Bacău 2013 sunt motorul cu pistoane rotative, oscilante şi cu cilindru pentru expansiune suplimentară, echipamentul mobil pentru tratarea politraumatismelor, sistemul de vehicule autonome cu platformă comună de urmărire, dirijare, observare, localizare şi măsurare, capsula de presurizare pentru instalaţiile de flotaţie, sistemul automat de protecţie seismică.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.