EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Bogdan Hossu: Este necesară o revizuire a proiectului Roşia Montană, în baza principiilor dezvoltării sustenabile

Proiectul Roşia Montană de exploatare a resurselor minerale de aur şi argint trebuie revizuit în baza principiilor dezvoltării sustenabile, pentru a nu lăsa generaţiilor viitoare o ţară deşertificată, a declarat, joi,preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale ‘Cartel Alfa’, Bogdan Hossu.

‘Este necesară o revizuire a proiectului (Roşia Montană – n.r.) care să dea rezultatele aşteptate de opinia publică şi care să ofere zonei perspective pe baza principiilor dezvoltării sustenabile. Nu trebuie să lăsăm copiilor noştri o ţară deşertificată!’, a spus Bogdan Hossu.

Preşedintele CNS ‘Cartel Alfa’ a apreciat că ‘Guvernul trebuie să retragă de urgenţă din Parlament proiectul legislativ referitor la Roşia Montană şi să înceapă o reală dezbatere publică, inclusiv cu participarea Academiei Române, a Academiei de Studii Economice, Institutului Politehnic şi a altor structuri de cercetare cu expertiză pe diferitele segmente ale problemei’.

Bogdan Hossu a subliniat că este necesară şi o discuţie cu partenerii sociali, dat fiind că este vorba despre ‘un angajament cu prea multe consecinţe şi cu o importanţă deosebită pentru viitorul României, dar şi al oamenilor de la Roşia Montană’.

Actualul proiect de exploatare a zăcămintelor de la Roşia Montană, precum şi faptul că zona a fost declarată de către autorităţile locale ca ‘monoindustrială’, singura activitate permisă fiind cea de minerit, ‘îi va transforma pe oamenii de acolo în sclavii unei corporaţii private’.

Principalele obiecţii pe care le ridică CNS ‘Cartel Alfa’ sunt legate de distrugerea patrimoniului cultural, riscul ridicat de producere a unei catastrofe ecologice şi, nu în ultimul rând, inexistenţa unui viitor de dezvoltare a exploatării miniere, în ‘absenţa unor resurse financiare cuantificabile, în momentul de faţă’.

Joi, Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel Alfa’ şi ActiveWatch au organizat o conferinţă de presă dedicată posibilităţilor de creare a locurilor de muncă la Roşia Montană. Au fost lansate în dezbatere publică rezultatele unei cercetări academice privind posibilităţile alternative de dezvoltare a Roşiei Montane, altele decât prin exploatarea resurselor minerale.

În scenariul propus de cercetători se realizează, pe termen mediu, o dublare a veniturilor obţinute din agricultură, concomitent cu promovarea activităţilor non-agricole (de tip industrial) care să preia forţa de muncă disponibilă în comună, în special din Roşia Montană‘. Concretizarea propunerilor de dezvoltare economică s-ar putea face cu ajutorul fondurilor europene.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata