Bulgaria solicită ajutorul UE pentru a face faţă numărului mare de refugiaţi sirieni

Prima ţară a Uniunii Europene unde ajung refugiaţii sirieni, Bulgaria face faţă cu greu acestui aflux în creştere, fără un ajutor internaţional, a declarat joi ministrul de interne bulgar Ţvetlin Iovşev, informează AFP.

‘Depunem eforturi ca aceste riscuri, nu doar pentru Bulgaria, ci şi pentru UE, să fie reduse la minim. Cu toate acestea, capacităţile Bulgariei sunt limitate şi ne apropiem de un punct în care nu vom mai putea fi capabili să gestionăm aceste riscuri’, a afirmat Ţvetlin Iovşev.

‘Îi informăm pe toate căile pe partenerii noştri din Comisia Europeană şi alte organizaţii internaţionale că Bulgaria se îndreaptă către o situaţie de criză şi are nevoie de ajutor’, a adăugat oficialul bulgar.

Cel mai sărac membru al UE, Bulgaria a primit până la mijlocul lunii septembrie peste 4.000 de solicitanţi de azil. Până la sfârşitul anului ar putea exista între 6.000 şi 10.000 de cereri suplimentare de azil, a precizat Ţvetlin Iovşev, care a recunoscut lipsa de experienţă a ţării sale în ceea ce priveşte primirea de refugiaţi.

În cadrul unei întâlniri recente cu comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström, ministrul de interne bulgar a obţinut o promisiune de ajutor tehnic din partea agenţiei Frontex şi a Biroului European de Sprijin pentru Azil. Sofia speră să primească şi un ajutor financiar limitat.

Comisarul european bulgar pentru asistenţă umanitară Kristalina Georgieva, precum şi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi au promis de asemenea să ofere expertiză şi asistenţă tehnică. Crucea Roşie şi Semiluna Roşie au fost informate în legătură cu această situaţie.

Sofia cere şi altor ţări din UE să accepte refugiaţi „pentru a reduce presiunea” şi pentru a-i permite „să gestioneze mai bine riscurile pentru casa noastră comună, Uniunea Europeană’, a mai spus Ţvetlin Iovşev, invocând riscul intrării pe teritoriul european a ‘persoanelor legate de organizaţii teroriste şi extremiste’, a unor eventuale boli şi o posibilă creştere a criminalităţii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.