CE propune o nouă strategie pentru gestionarea durabilă a pădurilor în UE

0

Comisia Europeană (CE) a publicat vineri o nouă strategie pentru garantarea unei gestiuni durabile a pădurilor în statele UE, care riscă să fie afectate de cererea sporită de lemn şi de schimbările climatice, informează un comunicat al CE dat publicităţii vineri la Bruxelles.

Bazat pe o abordare a pădurii în calitate atât de ecosistem, cât şi de nişă economică, noul cadrul de acţiune reactualizează un plan european care datează din 1998. Ca şi cel precedent, noul plan nu va fi unul constrângător pentru state dacă nu va exista un consens la nivelul blocului comunitar.

Între timp, pădurile, care acoperă 40% din suprafaţa UE, au un rol tot mai accentuat în producţia energetică, furnizând 50% din energiile regenerabile, subliniază CE într-un comunicat.

În 2020, biomasa, respectiv reziduurile utilizate pentru peleţi, ar urma să asigure astfel 42% din obiectivul de 20% energii regenerabile în consumul UE, conform proiecţiilor CE.

Ameninţările reprezentate de schimbările climatice, incendii şi furtuni au sporit, în condiţiile în care pădurile sunt indispensabile pentru a absorbi gazele cu efect de seră.

‘Pădurile sunt ecosisteme cheie, precum şi o sursă de bogăţie şi slujbe, cu condiţia ca ele să fie gestionate corect. Managementul sustenabil al pădurilor, asigurând protecţia acestora, este un pilon cheie al dezvoltării rurale şi unul dintre principiile noii Strategii pentru păduri’, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, citat într-un comunicat.

CE propune ca statele să ajungă până în 2014 la un acord privind stabilirea unor criterii armonizate care să garanteze o exploatare durabilă a pădurilor şi mai buna lor protecţie. În materie financiară, executivul financiar propune utilizarea pentru păduri a unei părţi din fondurile afectate dezvoltării rurale şi pledează ca ‘politicile forestiere naţionale să integreze politicile conexe ale UE’ în materie de industrie, cercetare şi mediu.

Strategia recomandă, de asemenea, încheierea unor acorduri comerciale pentru a facilita importul şi exportul produselor forestiere.

Atât proprietarii, cât şi entităţile de stat sau private care exploatează pădurile Europei şi-au exprimat nerăbdarea în luna iulie din cauza întârzierii acestui plan-cadru. subliniind că se aşteaptă la o abordare ‘coerentă’. Circa 60 din pădurile Europei sunt private, deţinute de circa 16 milioane de proprietari. Celelalte 40%, în special în zonele de sud şi sud-est ale continentului, sunt publice.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.