Constanţa: 13 persoane au fost reţinute pentru fapte de corupţie în urma percheziţiilor la Universitatea Maritimă

Un profesor, 11 studenţi şi o altă persoană au fost reţinute joi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, urmând ca vineri să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă, în urma anchetei efectuate la Universitatea Maritimă Constanţa cu privire la infracţiuni de corupţie privind promovarea unor examene.

Potrivit anchetatorilor, un profesor de matematică din cadrul respectivei universităţi este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, 11 studenţi de dare de mită şi o altă persoană care nu face parte din mediul universitar, pentru trafic de influenţă.

Cele 13 persoane vor fi prezentate judecătorilor Tribunalului Constanţa.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au informat, printr-un comunicat remis presei, că procurorii şi ofiţerii anticorupţie „efectuează percheziţii domiciliare la patru persoane suspecte şi în cadrul Universităţii Maritime Constanţa, cu privire la comiterea infracţiunilor de corupţie, în referire la fraudarea examenelor din sesiunile iunie şi septembrie 2013”, menţionând că „în funcţie de evoluţia anchetei, urmează să fie comunicate date de interes public”.

Prorectorul UMC, Cornel Panait, a declarat  că cercetările derulate în cadrul universităţii au la bază plângeri potrivit cărora ar fi fost fraudate examene prin acordarea de note mai mari în schimbul unor sume de bani şi s-ar fi permis susţinerea probelor prin substituire de persoane.

„Se anchetează o posibilă fraudă la acordarea unor note mai mari la nişte examene, coroborat cu acuzaţiile de dare-luare de mită şi substituire de persoane. Notele spun dânşii că s-ar fi luat fără ca studentul să ştie şi plătind la profesor. Substituire de persoane, adică au intrat alţi oameni decât cei care ar fi trebuit să fie examinaţi. Şi ei au făcut o lucrare bună, au plecat şi cu asta s-a terminat”, a afirmat prorectorul Cornel Panait.

El a menţionat că echipa de control, formată din ofiţeri DGA şi procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, a avut în vedere anumite materii, solicitând să discute cu dascălii care le predau.

„Nu ştiu cât de adevărate sau neadevărate sunt aceste acuzaţii. Ce ştim foarte clar este că există o listă de materii, nu de profesori, nu ştiu exact câte materii sunt, în jur de 13-14 materii, dar asta nu înseamnă că sunt tot atâţia profesori, pentru că unii dintre ei susţin două sau trei discipline. Cei care sunt suspicionaţi au fost chemaţi să prezinte documente. S-au ridicat cataloage de la secretariat, s-a ridicat electronic situaţia înregistrării notelor (…) şi s-au mai luat lucrările pe care studenţii le-au dat în momentul în care au fost examinaţi”, a spus Cornel Panait.

Profesorii universitari care predau materiile de care sunt interesaţi anchetatorii au fost chemaţi de acasă pentru audieri.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.