Crizele cardiace pot fi împiedicate printr-o atitudine pozitivă

Un temperament optimist exercită un efect protector împotriva infarctului, lucru verificat îndeosebi în cazul persoanelor cu risc crescut, scrie passionsante.be.

S-a demonstrat în nenumărate rânduri că atitudinile negative – stresul, depresia, anxietatea – acţionează în mod nefavorabil asupra sănătăţii cardiovasculare. Câteva studii au abordat asocierea dintre atitudinea optimistă şi riscul cardiac, cercetările punând în evidenţă o legătură extrem de benefică.

Desfăşurate de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, ele au cuprins circa 1.500 de fraţi şi surori, urmăriţi pe o perioadă lungă de timp. Au fost luaţi în consideraţie o serie de parametri, printre care vârsta, fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul, precum şi starea de bine, optimismul, anxietatea, energia, mulţumirea de felul de trai, îngrijorările privitoare la sănătate, etc.

Rezultatele au arătat că spiritul pozitiv – viaţa văzută în părţile ei bune – se asociază cu o scădere cu 30% a accidentelor coronariene, reducerea fiind chiar mai mare, de 50%, la persoanele cu risc crescut. Este evident, cel puţin în cazul grupului de persoane studiat, că există o legătură. Concluzia este că o viziune prea pesimistă asupra vieţii trebuie îndreptată, prin propriile forţe sau cu ajutorul terapeuţilor, încheie passionsante.be.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.