EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Dan Nica: Ajutoarele financiare vor ajunge la sinistraţi după o evaluare urgentă făcută de primării

0

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a anunţat, joi, la Galaţi, că ajutoarele financiare guvernamentale vor ajunge la persoanele afectate de inundaţiile şi viiturile de săptămâna trecută după o evaluare urgentă, care va fi făcută de primăriile şi consiliile locale ale localităţilor calamitate.

Ministrul a precizat că Guvernul a alocat judeţului Galaţi ca ajutoare de urgenţă pentru familiile sinistrate 27 milioane lei. Aceşti bani vor ajunge în bugetul Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi care îi va repartiza consiliilor locale ale localităţilor afectate, după ce acestea vor face evaluarea pagubelor la fiecare familie afectată de calamităţi.

Nica a spus că aceste comisii de evaluare vor fi completate cu specialişti de la inspectoratele de muncă şi construcţii şi de la alte structuri guvernamentale, pentru că foarte multe primării nu au efectivele necesare pentru a le constitui. După încheierea procedurilor de evaluare, situaţiile date de primării vor fi centralizare la CJ, care va da hotărârea de alocare a banilor către consiliile locale. Acestea vor da la rândul lor banii către familiile sinistrate.

‘Cele 27 de milioane de lei reprezintă ajutoare de urgenţă pentru ajutorarea populaţiei sinistrate din judeţul Galaţi. Fiecare consiliu local dispune ca nişte comisii, pe care primarul le constituie la nivelul fiecărei localităţi, în care cooptează şi specialişti, să realizeze o evaluare care să constate cât de afectată a fost fiecare familie şi cam care este valoarea la care ar trebui să fie despăgubită. Toate aceste sume, pe care fiecare consiliu local le centralizează, sunt centralizate la rândul lor la CJ Galaţi, care prin hotărâre le transferă fiecărei unităţi administrativ teritoriale afectate. Consiliile locale primesc suma respectivă şi o virează numerar fiecărei familii afectate’, a explicat Nica.

Demnitarul a spus că fiecare familie are libertatea de a cheltui aceşti bani cum crede de cuviinţă pentru a-şi acoperi pagubele.

‘Banii sunt pentru ajutorare. Fiecare poate să-şi reconstruiască casele, poate să-şi cumpere frigiderul distrus de ape, să-şi ia un animal, să-şi cumpere haine, dacă au rămas fără ele. Fiecare îşi ia ce are nevoie în funcţie de prioritatea pe care o are fiecare familie. Pentru că şi situaţiile diferă. Unii au pierdut casele de tot, alţii parţial, unii au pierdut mobila, covoarele sau electrocasnicele, alţii toate animalele din curte’, a spus Nica.
Ministrul a precizat că au fost mai multe variante de ajutorare a familiilor sinistrate, dar s-a ajuns la concluzia că banii în numerar reprezintă cea mai bună soluţie. Beneficiarii ajutoarelor nu trebuie să justifice în niciun fel cum cheltuiesc banii alocaţi.

‘Au fost mai multe variante, cum ar fi să se aloce în materiale de construcţie, dar această procedură este complicată. Mult mai simplu se descurcă omul să-şi refacă ce a pierdut dacă are bani, pentru că îşi cumpără ceea ce îi este necesar la preţul cel mai bun, după cum îi este alegerea. Nu există un minim sau un maxim al sumei alocate individual. Evaluatorii trebuie să-şi facă treaba, iar oamenii trebuie să-şi primească banii. Beneficiarii nu trebuie să justifice cum cheltuie banii. Sunt şi aşa destul de necăjiţi. Chitanţe şi facturi le mai trebuie’, a afirmat Nica.

Ministrul a precizat că evaluarea se va face în regim de urgenţă pentru că se apropie anotimpul rece, iar oamenii trebuie să aibă un acoperiş deasupra capului sau trebuie să-şi asigure cele necesare traiului. Acţiunea de evaluare şi repartiţia fondurilor vor fi făcute sub directa coordonare a prefectului Emanoil Bocăneanu şi a preşedintelui CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa.

Ministrul Dan Nica s-a aflat, joi, la Galaţi, unde a coordonat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.