Executivul comunitar va avea în vedere consolidarea încasării TVA la viitoarele recomandări specifice pentru România

România are, în termeni de proporţie din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai mare de deficit de colectare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) din Uniunea Europeană, a declarat joi Emer Traynor, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Semeta, precizând că executivul comunitar va avea în vedere aspectul consolidării încasării TVA-ului la viitoarele recomandări specifice de ţară.

Comisia Europeană a dat publicităţii joi un studiu privind deficitul colectării TVA-ului în statele membre, care a calculat că nu mai puţin de 193 de miliarde de euro s-au pierdut la nivelul UE, respectiv 1,5% din PIB-ul Uniunii, din cauza neîncasării TVA-ului facturat.

‘Sunt mulţi factori care contribuie la deficitul de colectare a TVA. Frauda şi evaziunea reprezintă o mare parte, dar sunt şi chestiuni ca insolvenţa, falimentul, erorile statistice sau greşelile în plăţi care au contribuit la acest deficit’, a declarat Emer Traynor.

Ea a precizat că acest studiu privind deficitul în colectarea TVA este important pentru că va furniza CE un mod de a cuantifica problema. ‘Ştim de ceva timp că nerespectarea obligaţiei de plată a TVA este o mare problemă în întreaga Europă, iar acum avem cifre care arată cât de mare este această problemă şi vom putea stabili şi repere pentru a evalua progresele pe care le vom face în această zonă’, a explicat purtătoarea de cuvânt.

‘România are, în termeni de proporţie din PIB, cel mai mare deficit de colectare a TVA din UE. Apoi, media UE a încasării TVA-ului facturat este de 17%, iar pentru România este de 48%, echivalentul a zece miliarde de euro’, a spus Emer Traynor referitor la cazul României.

Întrebată dacă CE are recomandări pentru România pentru remedierea acestei situaţii, purtătoarea de cuvânt a lui Algirdas Semeta a precizat că studiul nu a intrat în detalii privind sistemul fiecărui stat membru sau cum poate să-şi îmbunătăţească situaţia, limitându-se la a face un set de recomandări largi.

‘În primul rând, statele membre trebuie să se axeze pe aplicarea legii, să se asigure că administraţiile colectează corespunzător TVA şi să ia măsuri împotriva celor care nu-l plătesc. Trebuie să existe mijloace bune de a-i determina pe oameni să plătească TVA. Apoi am făcut apel de mult timp la statele membre să-şi simplifice sistemele de taxare, atât în ceea ce priveşte administraţia pentru afaceri, cât şi în ceea ce priveşte modul în care sistemul TVA a fost creat.

De exemplu, dacă există multe scutiri şi TVA redus în sistemul tău de taxare, asta creează un sistem mai complicat pentru plătitorii de impozite şi pentru afaceri şi poate contribui la neplată. Deci există domenii extinse în care România şi alte state membre pot lucra şi, apoi, în cadrul recomandărilor specifice de ţară, vom face recomandări croite pentru fiecare stat în parte şi acest studiu va fi util pentru recomandările pe care le vom face în luna mai a anului viitor’, a apreciat Emer Traynor.

Raportul CE privind deficitul în colectarea TVA este primul care conţine date privind România şi Bulgaria, întrucât cel precedent a fost realizat în 2009, dar conţinea date până în 2006, când cele două state nu erau membre UE. Deşi multe state recent aderate la UE au proporţii ridicate ale TVA-ului neîncasat – Letonia (41% din TVA-ul facturat), Slovacia (37%), Ungaria (30%) şi Cehia (28%) – Emer Traynor susţine că problema încasării TVA-ului nu este una specifică noilor venite în UE şi că iniţial toate ţările recent aderate au înregistrat o diminuare a deficitului în colectarea TVA. Un bun argument în acest sens este că Bulgaria a avut doar 15% TVA neîncasat, sub media UE, reprezentând 1,6% din PIB, faţă de 7,9% în cazul României.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.