EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Frauda electorală, corupţia din fotbal şi trucarea meciurilor vor fi urmărite de către un Parchet European

Cazurile de fraudă electorală, corupţia din fotbal precum şi manipularea pariurilor sportive sau trucarea meciurilor vor fi urmărite de un Parchet European. Înfiinţarea unui Parchet European care să ancheteze cazurile de corupţie la nivel european va fi solicitată Comisiei Europene, în urma unui raport adoptat de către Comisia Specială din cadrul Parlamentului European privind Corupţia şi Crima Organizată, informează un comunicat de presă dat publicităţii joi de cabinetul eurodeputatului Iona Enciu.

Raportul, care reprezintă activitatea de un an de zile, prevede măsuri mai aspre împotriva organizaţiilor criminale, care şi-au extins raza de acţiune la nivel internaţional, profitând de oportunităţile oferite de deschiderea graniţelor interne ale Uniunii Europene. Cea mai importantă prevedere a Raportului este crearea unui Parchet European care să ancheteze cazurile de corupţie la nivel european.

Eurodeputatul Ioan Enciu a amendat Raportul cu 11 amendamente, toate fiind adoptate cu o largă majoritate de către Comisie. Amendamentele fac referire la unele aspecte fundamentale legate de lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, şi anume: dreptul la libera circulaţie, dreptul la viaţă privată şi dreptul la protecţia datelor cu caracter personal.

Crima organizată este un fenomen care a luat o mare amploare în ultimii ani, datorită valurilor mari de imigranţi în căutarea unor condiţii mai bune de trai. Aceştia reprezintă victime sigure pentru traficanţii de persoane, ajungându-se în momentul de faţă la 900 000 de persoane, victime ale muncii forţate şi 270 000 de victime ale exploatării sexuale. De aceea este nevoie de o voinţă politică fermă la toate nivelurile pentru a combate acest fenomen.

Armonizarea legislaţiei naţionale reprezintă o condiţie necesară în vederea organizării unui cadru juridic şi legislativ coerent pentru a finaliza această luptă împotriva corupţiei şi crimei organizate.

Astfel, prin acest raport se cere Comisiei Europene lansarea unui plan de acţiune european care să vizeze combaterea criminalităţii organizate, a corupţiei şi spălarea de bani şi care să includă măsuri legislative şi acţiuni pozitive atât la nivelul Uniunii Europene cât şi al statelor membre, având ca obiectiv principal combaterea eficienta a acestor fenomene criminale

Raportul adoptat de către Comisie va fi supus votului plenului Parlamentului European în prima şedinţă din luna octombrie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata