EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

OMS: 15% din populaţia mondială prezintă dizabilităţi

0

Peste un miliard de persoane suferă de vreun tip de dizabilitate, aproximativ 15% din populaţia mondială, procentaj care creşte pe măsură ce îmbătrâneşte populaţia şi se extind bolile cronice, a semnalat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în contextul apropiatei reuniuni ce va fi dedicată acestui subiect, luni, 23 septembrie, la New York, în paralel cu Adunarea Generală a ONU, potrivit EFE.

O persoană din şapte are vreun tip de dizabilitate, iar aceste persoane nu suferă numai de stigmat social şi discriminare, ci şi de bariere în ceea ce priveşte accesul la servicii precum educaţia, transportul şi chiar sănătatea, a spus Etienne Krug, director de departament în cadrul OMS.

Potrivit datelor organizaţiei, în cazul persoanelor cu dizabilităţi, posibilitatea de a primi un tratament medical neadecvat suferinţei lor este de două ori mai mare decât în cazul celorlalte persoane, iar posibilitatea de a li se refuza asistenţa medicală este triplă.

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu dizabilităţi nu îşi pot permite un tratament sanitar, iar probabilitatea unor costuri exorbitante în legătură cu acesta este cu 50% mai mare, fiind vorba de ‘cheltuieli neprevăzute care pot duce o familie în pragul sărăciei’, a precizat Krug.

Directorul a amintit că aceste persoane au nevoie, în plus, de ‘asistenţă specifică pentru boli derivate din dizabilitatea lor’, precum infecţiile urinare, paralizia, depresia.

Datele difuzate de OMS mai arată că 70 de milioane de persoane din lume au nevoie de un scaun cu rotile, însă numai între 5% şi 15% dintre ele îl au.

În ceea ce priveşte surditatea, de care suferă cel puţin 360 de milioane de persoane, OMS semnalează că producţia mondială de aparate auditive pentru surzi acoperă numai 10% din necesităţile globale, 3% în cazul ţărilor în curs de dezvoltare.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.