Şeful ANRE: Scăderea preţului la energie a fost determinată de diminuarea cererii din piaţă

Scăderea cererii de energie de pe piaţă a condus la o diminuare a tarifului de la 240 lei pe MWh, la finele anului trecut, la 150 lei/MWh în acest an, pe piaţa liberă, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei /ANRE/, Niculae Havrileţ, într-o conferinţă de specialitate.

„Programul de liberalizare se face în baza Legii 123, aprobată de Parlament, o lege europeană care presupune aplicarea unor calendare. În zona de energie electrică, evoluţia aplicării calendarului a fost mult uşurată de faptul că, în ultima perioadă, producem mai mult decât consumăm, ceea ce a dus la o scădere a preţurilor. Dacă anul trecut, în noiembrie – decembrie, aveam un preţ de 230 – 240 lei/MWh, în acest an avem o medie de 140 – 150 de lei, o scădere destul de mare’, a spus Havrileţ.

Oficialul ANRE a precizat, totodată, că liberalizarea pieţei de energie pentru consumatorii industriali va avea loc, cu siguranţă, de la 1 ianuarie 2014.

„Din 1 septembrie, am mai făcut un pas foarte important de 20% (pentru liberalizarea pieţei la consumatorii industriali – n.r.), care, însă, a trecut neobservat. Consumatorii industriali nu au resimţit o creştere a tarifelor, iar estimările noastre arată o valoare de sub 1%. Nu avem niciun motiv serios să nu finalizăm la 1 ianuarie 2014 liberalizarea deplină a pieţei de energie pentru consumatorii industriali. Pentru consumatorii casnici, am avut o etapă de reglementare de 10% (la 1 iulie – n.r.)’, a explicat preşedintele ANRE.

Niculae Havrileţ a declarat, miercuri, că de la 1 ianuarie 2014 populaţia va primi 20% din energia electrică la preţul pieţei libere, iar 80% din consum va fi facturat la preţ reglementat.

Măsura face parte din procesul de liberalizare totală a pieţei de energie, care prevede creşterea graduală, până la 31 decembrie 2017, a cantităţii de energie la preţul pieţei. Începând cu această dată, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti tarife reglementate, iar restul vor negocia direct cu furnizorii preţurile pe care le vor achita.

Potrivit lui Havrileţ, pe parcursul anului viitor vor fi bifate două etape din acest calendar.

”La 1 ianuarie 2014, consumatorii casnici vor primi 20% din consum la preţul de pe piaţa liberă, iar la 1 iulie 2014 ponderea va creşte la 30%. Acest lucru nu înseamnă neapărat şi o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evoluţia preţului pe piaţa liberă. De exemplu, acum, preţul pe piaţa liberă este doar un pic mai mare decât cel reglementat”, a explicat preşedintele ANRE.

Calendarul va continua cu pragul de 1 ianuarie 2015, când 40% din energie va fi la preţul pieţei, urmând ca la fiecare început de semestru ponderea să se majoreze cu 10%.

Tariful componentei de piaţă concurenţială (CPC) a fost introdus pentru prima dată la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii industriali. Din datele ANRE, în primele 10 luni de aplicare a tarifului CPC la aceşti consumatori, s-a constat o creştere de preţ de aproximativ 1% faţă de situaţia în care s-ar fi menţinut tariful reglementat pentru tot consumul.

Conform metodologiei elaborate de ANRE, tariful CPC este calculat de furnizor pe baza achiziţiei de energie electrică exclusiv din piaţa concurenţială, ”cuprinde costurile cu achiziţia energiei electrice din pieţele competitive centralizate, precum şi costurile serviciilor asociate ale acestei energii furnizate la consumator (costuri de transport, sistem, distribuţie, furnizare – n.r.)” şi este avizat de autoritatea competentă (ANRE).

Pentru consumatorii casnici, în intervalul 1 iulie – 31 decembrie 2013, tariful reglementat se aplică pentru 90% din consumul realizat, în timp ce componenta de piaţă concurenţială (CPC) se aplică pentru 10%.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.