Studiul de paleogenetică care a bulversat România. Nu suntem urmaşii Romei

Ceea ce a bulversat, probabil, cel mai mult spaţiul media românesc în cursul anului 2012, a fost studiul de paleogenetică realizat în Germania de domnul Prof. univ. dr. Alexander Rodewald, directorul Institutului de Biologie Umană şi Antropologie al Universităţii din Hamburg, şi doamna Dr. Georgeta Cardoş, cercetător ştiinţific biolog, specialist în genetică.

Potrivit concluziilor acestui studiu, populaţia actuală a României este clar înrudită cu populaţiile care au locuit pe teritoriul României în epoca bronzului şi a fierului, adică acum 2.500 – 5.000 de ani, un lucru care pune în evidenţă continuitatea acestui popor, în pofida tuturor vicisitudinilor istoriei.

Înainte de a aduce în discuţie şi celelalte concluzii uimitoare ale studiului, care răstoarnă teoria romanizării Daciei şi a descendeţei romane a poporului român, să vedem ce este paleogenetica şi ce a presupus această cercetare, realizată în Germania, pentru a fi cu bine dusă la capăt… Prin urmare, am putea spune că Paleogenetica este o „fereastră“ către trecutul omenirii.

Fiind un domeniu de studiu al ADN degradat, Paleogenetica poate aduce informaţii importante despre originea şi evoluţia omului şi a genomului uman, migraţiile populaţiilor umane, relaţiile de înrudire dintre populaţiile umane vechi şi cele actuale. Aşadar, ne poate spune, printre altele, cine ne sunt strămoşii reali. Iar strămoşii noştri reali nu sunt romanii, ci traco-geto- dacii.

 

 • Cum s-a ajuns la această concluzie şi la altele, chiar şi mai şocante?

Iată povestea acestui studiu de paleogenetică: în toamna anului 2001, în urma unei discuţii purtate între domnul Decan al Facultăţii de  Biologie (Universitatea Bucureşti), Prof. univ. dr. Călin Tesio şi domnul Prof. univ. dr. Alexander Rodewald, se naşte ideea realizării unui studiu de paleogenetică având ca scop determinarea originii poporului român. Un astfel de demers presupunea compararea genetică a unor rămăşiţe osoase aparţinând populaţiilor vechi care au trăit pe teritoriul României cu situaţia genetică actuală a populaţiei acestei ţări, pentru a se verifica gradul de înrudire.

În proiect s-au alăturat, pe parcurs, antropologii Andrei Soficaru şi  Nicolae Miriţoiu de la Institutul de antropologie Francisc Rainer al Academiei Române, care au oferit cea mai mare parte a materialului osos studiat. O altă cantitate de material osos a fost pusă la dispoziţie pentru studiu, de doamna dr. Alexandra Comşa de la fostul Institut de Tracologie al Academiei Române. În total, studiul a avut la dispoziţie material osos din peste 20 de situri din România (bazinul carpato danubiano-pontic), de la un număr de 50 de indivizi aparţinând populaţiilor vechi (22 din epoca bronzului, 28 din epoca fierului).

În  ceea ce priveşte probele de sânge de la populaţia actuală a României, acestea au fost obţinute prin sprijinul doamnei Prof. dr. Emilia Iancu, Director al Muzeului Omului din Ploieşti şi al Muzeului de Ştiinţe Naturale din Regiunea Prahova, respectiv prin sprijinul doamnei Dr. Dorina Bănică, de la Institutul Marius Nasta şi Clinica de Ftisiologie Bucureşti.

Si cum o cercetare întinsă pe mai mulţi ani (2003-2006) are şi cheltuieli importante, precizez faptul că acestea au fost finanţate majoritar din bugetul directorial al Institutului de Biologie Umană şi  Antropogie al Universităţii din Hamburg, Germania, prin sprijinul domnului Prof. univ. dr. dr. Alexander Rodewald, directorul instituţiei  de DAAD – Germania şi prin Programul Sokrates Erasmus al Uniunii Europene.

Munca efectivă de cercetare a fost realizată de doamna Dr. Georgeta Cardoş, în cadrul lucrării de doctorat a domniei sale, o muncă dificilă şi de lungă durată în care condiţiile de securitate ale probelor genetice  au fost atât de stricte, pentru a preveni contaminarea, încât până şi curăţenia din laborator a fost realizată exclusiv de doamna Dr. Georgeta Cardoş.

Având la dispoziţie toate aceste informaţii putem înţelege foarte uşor  complexitatea demersului şi prestigiul incontestabil al persoanelor şi instituţiilor implicate. Concluziile studiului s-au dovedit, până la urmă, bulversante pentru spaţiul românesc deoarece ele răstoarnă principala teză a istoriei României, cea a etnogenezei poporului român.

Citește și
10 Comentarii
 1. Unul spune

  Un articol foarte bun! Bravo! Pacat ca este politicienii nu stiu sa apare identitatea acestei natii.

 2. Unul spune

  Am scris de toti banii :)) Ma refeream la faptul ca actuala clasa politica nu stie sa apere identitatea acestui popor.
  Ne plecam in fata maghiarilor… rusine sa ne fie!

 3. gicu spune

  Ce mare teorie a fost bulversata? Aia conform careia ne-am trage din scursurile imperiului roman. Cred ca e mai bine asa. Suntem aici dintotdeauna, doar ca vorbim olecuta latina.

 4. r adu spune

  Studiul nu face decât să subinieze ceea ce se știa, dar nu se accepta, respectiv că ne tragem din traco-geto- dacii, iar restul populațiilor cu care am venit în contact și-au adus un aport minor. Pe de altă parte suna și frumos să ai neamuri la Roma, că ăia erau atunci conducători, iar noi ….. niște ….. traco-geto- dacii.

 5. ADEVAR spune

  Wow,sunt socat…am descoperit apa calda.Este evident pentru orice om care gandeste ca romanii nu se trag din romani…nici nu aveau cum.Se spunea ca suntem popor latin…ce prostie,din punct de vedere cultural,social,genetic,religios,politic,economic etc. poporul roman nu are nici o treaba cu latinitatea…din pacate.
  Poporul roman este amestecat in general,dar amprenta cea mai puternica este cultura slava,insasi limba noastra e slava,nu se aseamana cu italiana,ci cu limba ucraineana.Oamenii nu au trasaturi latine,ci slave.Religia nu e latina,ci slava.Chiar si mancarea nu e latina,ci tot slava.
  Toata istoria din scoala e o mare prostie.

 6. Cabirul spune

  Studiul în sine e de mare valoare, însă nu sprijină concluzia articolului pentru că a analizat numai descendența feminină nu și cea masculină. Cu alte cuvinte, studiul a arătat că strămoașele noastre au fost autohtone. Ar fi bine dacă cineva s-ar putea ocupa și cu analiza paleo haplogrupului Y, cel care ne arată descendența masculină. Nu știu de ce Dr Cardoș nu a făcut-o, iar Roxin probabil că nu se pricepe suficient ca să o fi întrebat cînd a intervievat-o.

 7. Cabirul spune

  Pentru cine e interesat, studiul poate fi găsit căutînd „Paleo-mtDNA analysis and population genetic aspects of old Thracian populations from South-East of Romania” pe nternet.

 8. Tomica spune

  Nu -mi pot permite sa fac aprercieri privind veridicitatea studiului fiindca n-am competenta s-o fac. Dar ca intelectual nu pot accepta atitudinea istoriei oficiale, a forurilor academice si a cercetatorilor din domeniu. Nu este o comportare de om de stiinta, de cercetator sa respingi a priori, fara un studiu aprofundat o noua ipoteza. Daca nu este sustenabila din punct de vedere stiintific este necesar sa fie demonstrat acest lucru punct cu punct prin argumente sustinute de documente autentice sau lucrari de laborator verificabile in mai multe laboratoare. O simpla ignorare si refuzul de a discuta sunt inadmisibile si ii descrediteaza ca oameni de stiinta pe cei care o practica. Nu este om de stiinta cel care ignora rezultatele unor cercetari noi, oricat de dureros ar fi pentru el fiindca va trebui sa renunte la tot ce a sustinut toata viata. Asta este mersul stiintei si trebuie sa fie pregatiti pentru astfel de surprize altfel nu merita sa poarte titlul de om de stiinta.

 9. Bonas Niculae spune

  Adevarata ISTORIE a acestui PAMANT si a LOCUITORILOR LUI se poate „CITI” numai in CARTEA ce sta ascunsa in maruntaele pamantului, istorie ce nu poate fi falsificata dupa cum doresc „dumanii”.

 10. Carolina spune

  Articol interesant!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.