Un băieţel de doi ani, cel mai tânăr pacient supus unei intervenţii chirurgicale antiobezitate

Un băieţel de doi ani din Arabia Saudită bolnav de obezitate morbidă a devenit cea mai tânără persoană din lume supusă unei operaţii de bypass gastric, informează New York Post.

 Părinţii copilului, care cântărea aproape 33 de kilograme, având un indice al masei corporale de 41 – în condiţiile în care cel normal ar fi între 18 şi 25 – s-au decis să recurgă la intervenţie chirurgicală pentru că acesta ajunsese să sufere de apnee în somn.

Două încercări de a-i menţine greutatea sub control prin dietă au eşuat, au precizat medicii care l-au operat, într-un articol publicat în International Journal of Surgery Case Reports, preluat joi de portalul australian news.com.

Când l-au adus prima dată la endocrinolog, la 14 luni, micuţul cântărea 21 de kilograme şi a fost trecut pe dietă. Când a fost dus la o clinică specializată în obezitate, avea 25 de kilograme, respiraţia i se întrerupea în somn şi picioarele i se arcuiau sub greutatea corpului. După o nouă încercare de a-l pune la regim, băieţelul a ajuns la 33 de kilograme şi medicii au hotărât să-l supună unei operaţii bariatrice, adică unei intervenţii chirurgicale adresate obezităţii. Medicii de la spitalul militar Prince Sultan din Riad nu au putut garanta totuşi că părinţii copilului au respectat dieta prescrisă acestuia.

Micuţul a fost supus unei gastrectomii parţiale prin laparoscopie, operaţie despre care chirurgii afirmă că, din informaţiile pe care le deţin, nu a mai fost realizată în cazul unor pacienţi cu vârste atât de fragede.

După două luni de la intervenţie, băiatul pierduse 15% din greutate, iar la doi ani după operaţie – care a avut loc în 2010 – greutatea sa scăzuse la aproape 24 kilograme şi indicele de masă corporală la 24, adică o valoare normală.

Paul Zimmett, expert în probleme de obezitate la institutul Baker IDI din Melbourne /Australia/, a calificat acest caz drept ‘şocant’, menţionând că nu se ştie cum poate influenţa o astfel de intervenţie creşterea copilului. În Australia, nu sunt recomandate intervenţiile bariatrice în cazul copiilor sub 14 ani.

Într-un alt caz, medici din India au anunţat că au supus unei operaţii similare un băiat de patru ani care avea 45 de kilograme, dar suferea de o tulburare genetică rară, sindromul Prader Willi, care îl făcea să fie veşnic înfometat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.