Yannis Stournaras: Grecia se îndreaptă spre redresare

Economia Greciei se îndreaptă spre redresare, a afirmat joi ministrul elen de Finanţe, Yannis Stournaras, citând estimările guvernamentale, care arată o creştere a PIB-ului în trimestrul doi din 2013, transmite Reuters.

‘Pe baza datelor ajustate sezonier pe care le avem la dispoziţie, economia a înregistrat creştere în trimestrul doi, comparativ cu precedentele trei luni. Pentru prima dată de la începutul crizei, estimăm un avans al PIB-ului în ritm trimestrial’, a declarat oficialul elen înaintea vizitei creditorilor internaţionali la Atena.

Oficiul central de Statistică din Grecia (ELSTAT) nu dă publicităţii datele privind evoluţia PIB-ului în ritm trimestrial. Conform datelor neajustate sezonier publicate luna acesta, economia Greciei s-a contractat cu 3,8% în trimestrul doi din 2013, comparativ cu perioada similară din 2012.

‘Indicatorii arată o tendinţă a economiei elene, spre o recesiune mai redusă şi o redresare lentă’, a explicat Stournaras.

Acesta a confirmat joi că se aşteaptă la un declin de aproximativ 3,8% al PIB-ului Greciei în acest an, faţă de o scădere de 4,2% estimată anterior.

Grecia speră că o revenire pe creştere după şase ani de recesiune va majora veniturile guvernului şi va ajuta Atena să evite noi măsuri dure de austeritate, pentru a îndeplini ţintele fiscale stabilite cu creditorii internaţionali.

Încurajat de cele mai recente date privind PIB-ul Greciei, premierul Antonis Samaras a cerut reprezentanţilor UE, BCE şi FMI să nu mai solicite alte concedieri, reduceri de pensii şi salarii.

Produsul Intern Brut al Greciei este în declin din trimestrul trei al anului 2008. Deşi Grecia a beneficiat în ultimele luni de creşterea optimismului privind viitorul ţării, după ce temerile privind ieşirea din zona euro s-au atenuat, economia arată puţine semne de redresare, iar rata şomajului a ajuns în mai la nivelul record de 27,6%.

Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.