EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

ANM: Valori termice apropiate de normele climatologice, în intervalul octombrie-decembrie

0

Regimul termic prognozat de către meteorologi pentru ultimele trei luni ale anului va înregistra, în general, valori apropiate de normele climatologice la nivel naţional, cu excepţia anumitor zone, unde, în funcţie de perioadă, se pot înregistra valori mai ridicate sau mai scăzute de temperatură faţă de medie, reiese din prognoza publicată vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.

Conform datelor ANM, în octombrie, temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în limite apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor, cu excepţia sudului, sud-estului şi vestului ţării, unde, local, vor fi posibile valori peste cele normale.

Graficul de temperaturi arată faptul că valorile termice medii de peste zi nu vor depăşi 12-13 grade Celsius, în Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova. Pe de altă parte, în Transilvania, mercurul din termometre nu va mai depăşi, în medie, 10 grade Celsius în timpul zilei.

În ceea ce priveşte cantităţile lunare de precipitaţii, în octombrie, acestea vor prezenta o tendinţă de excedent în cea mai mare parte a ţării, mai puţin în regiunile sud-estice şi sudice, unde acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.

Conform ANM, la nivelul lunii noiembrie, regimul termic va înregistra valori apropiate de normele climatologice. Excepţie vor face zonele sud-estice, unde sunt estimate valori peste cele normale (medii de 7-8 grade Celsius), iar în cele nord-vestice şi estice, sub mediile multianuale, respectiv între zero şi 8 grade Celsius.

Tot în noiembrie, precipitaţiile lunare se vor situa peste mediile climatologice în estul, sud-estul şi centrul ţării (între 20 şi 75 l/mp), iar în restul teritoriului acestea vor fi, în general, normale (25-85 l/mp).

În ultima lună a anului, valorile termice vor fi normale în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile nordice şi centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scăzute decât normele climatologice, respectiv încadrate între -5 şi zero grade Celsius.

Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în limite normale, iar local în centrul, vestul şi sud-estul ţării vor fi posibile valori peste media climatologică.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata /ECMWF/ de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Potrivit specialiştilor, practic este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.