Enel a încheiat un acord cu consorţiul Shah Deniz pentru achiziţia de gaze din Azerbaidjan

Enel Trade, divizie a Grupului Enel, a semnat un acord pe o perioadă de 25 de ani cu consorţiul Shah Deniz, pentru achiziţia de gaze din Azerbaidjan începând cu anul 2019, potrivit unui comunicat al companiei.

 Gazele naturale vor fi aduse în Italia prin conducta transadriatică TAP, selectată de consorţiul Shah Deniz în detrimentul Nabucco, şi vor acoperi cererea de pe piaţa italiană, precizează comunicatul.

Acordul a fost semnat de Gianfilippo Mancini, director al Diviziei de Producţie şi Gestiune a Energiei Electrice a Enel, şi de Rovnag Abdullayev, preşedintele SOCAR, compania petrolieră şi de gaze naturale deţinută de statul azer.

Acordul va intra în vigoare în urma deciziei finale de investiţie asupra proiectului Shah Deniz II, care va avea loc până la finalul anului 2013. Livrarea gazului natural va fi realizată începând cu anul 2019.

‘Acest acord certifică relaţia foarte bună pe care am construit-o în timp cu consorţiul Shah Deniz şi marchează un nou pas în strategia noastră de diversificare a surselor de gaze naturale. Acordul ne va permite să ne extindem şi să ne optimizăm portofoliul de furnizori, de care vor beneficia clienţii ‘Enel Energia’ de pe piaţa liberă din Italia’, a declarat Gianfilippo Mancini, la semnarea contractului.

‘Mai mult, prin acest contract Grupul va contribui la consolidarea securităţii şi a competitivităţii pe piaţa italiană de aprovizionare cu gaze naturale, în conformitate cu priorităţile politicii energetice italiene’, a adăugat el, citat în comunicat.

Etapa a doua a exploatării zăcământului Shah Deniz va permite producţia a 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ce se vor adăuga celor 9 miliarde deja produse în prima etapă de dezvoltare a câmpului.

Gazele vor fi aduse prin conducte cu o lungime totală de 3.500 de kilometri prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Albania şi pe sub Marea Adriatică în Italia. Aceste conducte includ gazoductul Trans-Anatolian (TANAP) ce va transporta gaze în Turcia, precum şi conducta TAP, care va transporta gaze din Turcia către Italia, prin graniţa cu Grecia, pe sub Marea Adriatică.

SOCAR a anunţat, joi, că mai multe companii europene vor cumpăra gaze naturale din zăcământul Shah Deniz II şi anume: Shell (Olanda), Bulgargas (Bulgaria), Gas Natural Fenosa (Spania), DEPA (Grecia), E.ON (Germania), GDF Suez (Franţa), Hera Trading (Italia), AXPO (Elveţia), Enel (Italia).

‘Este un contract important care va asigura furnizarea de gaze naturale spre Europa dintr-o nouă regiune, în condiţii care reflectă piaţa energetică europeană’, a declarat şeful E.ON Global Commodities, Christopher Delbruck, citat de Reuters.

Aceste contracte reprezintă un pas important în intenţia companiilor energetice europene de a-şi reduce dependenţa de gazul ruses. În acest moment, Europa este dependentă de gazul rusesc în proporţie de 28%.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.