Este nedrept ca cineva să facă închisoare doar pe suspiciuni, declară Antonie Solomon

Senatorul PP-DD de Dolj Antonie Solomon a declarat, vineri, după ce a aflat decizia ÎCCJ prin care a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, că nu comentează decizia instanţei, însă este nedrept ca cineva să facă închisoare doar pe suspiciuni.

‘Nu comentez această decizie. Eu mi-am dorit să ajung la ÎCCJ, pentru că am crezut în această instanţă. Dar dacă cele cinci doamne magistrat au găsit probe după cinci ani, înseamnă că merit să fiu condamnat, ce să mai zic, deşi eu am pledat nevinovat. Sunt trist, pentru că e nedrept să trimiţi pe cineva la închisoare doar pe suspiciuni. Dacă ei cred că sunt un pericol public după ce am câştigat Primăria Craiova, alegerile locale, iar oamenii, care văd lucrurile altcumva, m-au privit de fiecare dată ca pe un erou local când mă întâlneam cu ei pe stradă, asta este. O să vin acasă, la Craiova, şi o să mă predau la poliţie de acolo”, a declarat Solomon.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv, vineri, pe senatorul PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi fals intelectual. În acelaşi dosar, omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă le-a respins vineri recursurile lui Solomon şi Penescu, precum şi pe cele altor doi inculpaţi şi a menţinut sentinţa dată anterior de un complet de trei judecători tot de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, fostul administrator al firmei PIC, Gheorghiţă Pieca, a rămas cu pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare, iar directorul magazinului PIC din Craiova, Dragoş George Stancu, a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni. Instanţa i-a confiscat lui Antonie Solomon suma de 50.000 euro pe care i-ar fi primit drept mită şi a menţinut sechestrul pe această sumă găsită de procurori la domiciliul fostului primar.

Pe 19 martie 2010, Antonie Solomon a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Piteşti pentru infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual săvârşit în legătură directă cu o infracţiune de corupţie. Împreună cu Solomon au fost deferiţi justiţiei omul de afaceri piteştean Cornel Penescu, acuzat de dare de mită în formă continuată, fostul administrator al firmei PIC, Gheorghiţă Pieca, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi directorul magazinului PIC din Craiova, Dragoş George Stancu, acuzat de dare de mită.

Potrivit DNA, în perioada februarie—noiembrie 2006, Antonie Solomon, în calitate de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, a primit, cu titlu de mită, suma totală de 50.000 de euro, în mai multe tranşe, de la Cornel Penescu, pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu.

Banii au fost primiţi de primar pentru a facilita, cu încălcarea normelor legale, emiterea unei autorizaţii de construcţie conţinând elemente nereale pentru hypermarketul PIC din Craiova, precum şi pentru a înlesni emiterea unei aprobări privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat respectivul hypermarket, menţionează procurorii anticorupţie.

DNA susţine că autorizaţia de construcţie a fost semnată de Antonie Solomon în aceeaşi zi în care SC PIC SA Piteşti a depus cererea prin care solicita această autorizaţie. Anterior, pe baza unei documentaţii identice depuse de solicitant, cererea fusese respinsă de două ori de funcţionari din cadrul Primăriei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instanţelor judecătoreşti. La rândul său, directorul hypermarketului PIC din Craiova, Dragoş George Stancu, este acuzat că, la cererea lui Penescu, a încercat să mituiască un funcţionar al Gărzii Naţionale de Mediu—Comisariatul Judeţean Dolj, pentru a evita o amendă.

„La un control efectuat în data de 7 noiembrie 2006 (…) la sediul hypermarket PIC Craiova, s-a constatat că magazinul funcţionează fără a deţine autorizaţie de mediu. Ca urmare, inculpatul Stancu (…), la solicitarea inculpatului Penescu Gheorghe Cornel, i-a oferit unui funcţionar din cadrul Gărzii de Mediu Dolj, cu titlu de mită, suma de 1.000 de lei, pentru ca SC PIC SA Piteşti să nu fie sancţionată contravenţional”, afirmă procurorii DNA.Funcţionarul a refuzat însă mita şi a dispus întocmirea procesului verbal de contravenţie, prin care societatea PIC a fost sancţionată cu 15.000 de lei.

Un al patrulea inculpat—Gheorghiţă Pieca—este acuzat că, în calitate de administrator al firmei PIC, „a întocmit sub semnătură proprie şi a depus la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj un proces verbal de recepţie parţială, datat 27 martie 2006, în care se precizează că la acea dată au fost recepţionate fizic lucrările la hypermarketul PIC din municipiul Craiova, atestând în mod nereal că respectivele lucrări au fost executate cu autorizaţie de construire”, se arată în rechizitoriu.

Construcţiile au fost de fapt executate fără autorizaţie de construire, motiv pentru care, anterior, Primăria Craiova dispusese o sancţiune contravenţională şi sistarea lucrărilor.

„Prin această manoperă frauduloasă, reprezentanţii SC PIC SA au încercat să dea o aparenţă de legalitate lucrărilor executate fără autorizaţie”, susţin procurorii anticorupţie. Antonie Solomon a fost arestat preventiv, la 3 martie 2010, pentru luare de mită în formă continuată, uz de fals şi fals intelectual. La 10 martie 2010, acesta a fost suspendat din funcţia de primar. Solomon a stat în arest preventiv până pe 8 septembrie 2010, când Curtea de Apel Galaţi l-a eliberat, înlocuind măsura de arest preventiv cu cea de a nu părăsi localitatea şi cu interdicţia de a-şi exercita prerogativele de primar al Craiovei. Solomon a revenit în funcţia de primar al Craiovei în iunie 2011 şi şi-a finalizat mandatul în iunie 2012, când a candidat pentru al treilea mandat de primar, dar a pierdut alegerile în favoarea social-democratei Olguţa Vasilescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.