Fitch a retrogradat Croaţia la „BB plus”, cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a retrogradat Croaţia la ‘BB plus’, de la ‘BBB minus’, din cauza datoriilor pe termen lung în valută, iar calificativul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală a fost revizuit în scădere, de la ‘BBB’ la ‘BBB minus’, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Plafonul de ţară al Croaţiei, care a aderat la Uniunea Europeană la 1 iulie, a fost retrogradat de la ‘BBB plus’ la ‘BBB’ iar calificativul pe termen scurt a fost de asemenea revizuit în scădere, de la F3′ la ‘B’.

Perspectiva atribuită ratingurilor Croaţiei pentru datoriile pe termen lung este stabilă.

Retrogradarea ratingurilor Croaţiei reflectă deteriorarea perspectivei fiscale a ţării. Fitch se aşteaptă ca deficitul din acest an să ajungă la 4,7% din PIB, de la 3,9% din PIB în 2012, în timp ce datoria guvernamentală ar urma să atingă nivelul record de 66% din PIB, în 2016, în creştere faţă de precedenta estimare, de 62% din PIB.

De asemenea, perspectivele structurale slabe de creştere economică afectează prognozele de consolidare fiscală şi ajungerea la o datorie publică sustenabilă, apreciază agenţia.

Economia croată este în recesiune din 2009, contractându-se cumulat cu 11%.

Fitch se aşteaptă la o scădere a PIB-ului Croaţiei de 0,9% în 2013, faţă de prognoza precedentă, ce indica o creştere de 0,3%.

Confruntat, din 2009, cu o recesiune cvasipermanentă, Executivul de la Zagreb depune eforturi pentru reformarea sectorului public supradimensionat, în încercarea de a relansa creşterea. Autorităţile estimează că economia ţării se va contracta în acest an cu aproximativ 0,4%.

Croaţia, cu un PIB de 39% sub media europeană, care îl depăşeşte doar pe cel al României şi Bulgariei, are o economie care este în recesiune din 2009, iar rata şomajului este de 21%.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.