Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi paludismului speră să acopere 85% din nevoi în 2016

Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi paludismului speră ca, până în 2016, să poată îngriji 85% dintre persoanele care au nevoie de tratament, a afirmat vineri directorul executiv al Fondului, Mark Dybul, potrivit AFP.

‘Următorii ani vor fi decisivi’, a declarat Mark Dybul în faţa jurnaliştilor, la Paris.

Creat în 2002 pentru ca fondurile alocate luptei împotriva celor trei pandemii să crească, Fondul şi-a stabilit obiectivul de a obţine contribuţii în cuantum de 15 miliarde de dolari în cursul următorilor trei ani. Aceasta ar urma să permită salvarea a 5,8 milioane de vieţi datorită tratamentelor, dar şi extinderea măsurilor de prevenire pe plan mondial, în special în Africa.

Fondul, a precizat Mark Dybul, speră să obţină angajamente ferme din partea majorităţii statelor occidentale mari înainte de conferinţa trienală a ţărilor donatoare, prevăzută pentru luna decembrie.

Pe de altă parte, eradicarea epidemiei SIDA este pe agenda Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului pentru perioada de după 2015, însă este un obiectiv greu de atins, în pofida progreselor obţinute în ceea ce priveşte tratamentul şi reducerea numărului de decese şi de infecţii, a declarat, pentru agenţia spaniolă de presă EFE, directorul adjunct al Programului ONU privind HIV/SIDA, Luiz Loures.

Potrivit acestuia, s-au făcut progrese, dat fiind faptul că 10 milioane de persoane urmează în prezent un tratament, iar acum cinci ani, ‘nici jumătate’, însă obiectivul stabilit pentru 2015 este de 15 milioane de bolnavi trataţi.

Cel mai mare progres s-a înregistrat în ceea ce priveşte reducerea numărului de decese: în 2012, au fost cu jumătate de milion mai puţine decât în 2005. Totuşi, epidemia ‘va continua să fie o provocare’, fapt pentru care ‘eradicarea epidemiei face parte din agenda post-2015’, a mai spus Luiz Loures.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.