Noul Cod rutier: Şoferii care circulă pe contrasens, permis suspendat pentru 6 luni – la prima abatere

Şoferii care circulă pe contrasens şi cei care depăşesc cu mai mult de 60 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv rămân fără permis de conducere timp de şase luni şi primesc o amendă încadrată la clasa a V-a de sancţiuni (21 – 50 puncte-amendă), dacă sunt la prima abatere de acest gen, potrivit proiectului Noului Cod rutier postat vineri spre dezbatere publică pe site-ul MAI.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile, săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia din următoarele fapte: (…) b) conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia; c) depăşirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic”, precizează proiectul de act normativ postat pe site-ul MAI, care urmează să modifice şi să completeze OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

În condiţiile în care faptele mai sus menţionate nu constituie infracţiune, dar conducătorul auto a provocat un accident din care au rezultat pagube materiale, şoferul va rămâne fără permis timp de un an şi va fi amendat conform clasei a VI -a de sancţiuni (51-120 puncte-amendă).

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia dintre faptele prevăzute la art.105 alin.(2) literele b) şi c) dacă au avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie soldat numai cu pagube materiale”, se arată în proiectul de act normativ.

Atunci când conducătorul auto comite aceeaşi abatere într-un interval de trei ani de când şi-a recuperat permisul, sancţiunile se majorează.

Astfel, el va rămâne fără permis timp de un an dacă a fost prins de poliţişti conducând pe contrasens sau depăşind cu mai mult de 60 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv şi timp de doi ani dacă pe fondul nerespectării regulilor de circulaţie menţionate a produs un accident din care au rezultat pagube materiale.

De asemenea, vor rămâne fără permis timp de şase luni şi vor primi amenzi aferente clasei a V-a de sancţiuni şoferii care nu respectă regulile de circulaţie la nivel cu calea ferată.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile, săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia din următoarele fapte: a) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor ‘trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere însoţite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată'”, prevede proiectul supus dezbaterii publice.

Documentul modifică şi clasele de amenzi. Astfel, clasa I prevede 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a – de la 21 la 50 puncte-amendă şi clasa a VI-a – de la 51 la 120 puncte-amendă.

Punctul-amendă este 10% din valoarea salariului minim pe economie, adică 80 de lei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.