Oradea sărbătoreşte 900 de ani de la prima atestare documentară, prin Festivalul Toamna Orădeană

Festivalul Toamna Orădeană, ajuns la ediţia XXII, organizat de Primăria Oradea, se desfăşoară în perioada 20 septembrie – 13 octombrie şi marchează, prin numeroase şi variate evenimente, împlinirea a 900 de ani de la prima atestare documentară a oraşului.

În seara zilei de vineri a avut loc deschiderea ‘Toamnei Orădene’, pe scena Teatrului „Regina Maria”, o dată cu debutul Festivalului Internaţional de Teatru Oradea.
Evenimentele Toamnei Orădene vor avea loc pe parcursul a trei săptămâni, incluzând patru weekend-uri ce vor cuprinde calupuri de evenimente artistice, culturale sau sportive.

Toate evenimentele au fost gândite în aşa fel încât să corespundă cât mai multor categorii de vârstă, bugetul alocat de municipalitate fiind de 450.000 de lei.
Primul weekend (20, 21 şi 22 septembrie) va însemna, în Piaţa Regele Ferdinand, o serie de evenimente teatrale, atât în sala mare, cât şi în spaţiu deschis, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Oradea (FITO), ce va cuprinde în total 70 de manifestări, fiind cel mai bogat program de teatru prezentat vreodată la Oradea.

Cel de-al doilea weekend (27, 28 şi 29 septembrie), în Parcul Bălcescu, va aduce, pe lângă manifestările artistice din cadrul FITO, mai multe concerte folclorice. Iubitorii de muzică vor putea să îl vadă, în 2 octombrie, concertând live pe marele muzician Gheorghe Zamfir alături de Corul Fiat Lux la Filarmonica de Stat din Oradea.

În cel de-al treilea weekend (4,5 şi 6 octombrie), în parcarea de la Sala Sporturilor, se va desfăşura Festivalul Vinului, concursuri cu premii pentru orădeni, dar şi concerte de muzică populară, susţinute de artişti precum: Cornel Borza, Angela Rusu, Ansamblul Profesionist Crişana, Ghiţă Munteanu sau Aurel Tămaş.

Ultimul weekend al Festivalului Toamna Orădeană (11, 12 şi 13 octombrie) va avea loc în Parcul 1 Decembrie va fi dedicat celor mici  în cadrul Festivalului pentru Copii Arcadia, dar şi prin evenimentele pregătite de Orăşelul Copiilor.

Pe durata festivalului, orădenii vor avea acces liber, în fiecare zi de luni, la Grădina Zoologică, iar sâmbăta, în obiectivul turistic Turnul Primăriei, ziua de 12 octombrie – Ziua Oraşului Oradea va fi marcată printr-o şedinţă festivă a Consiliului Local, urmată de un ceremonial militar şi religios, după care, seara, vor concerta o serie de artişti, la final CRBL şi Smiley, şi va avea loc un foc de artificii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.