Papa Francisc vrea să elibereze Biserica de rigidităţile trecutului

Papa Francisc a pledat, într-un interviu difuzat în revistele iezuite din întreaga lume, pentru o Biserică mai deschisă şi mai primitoare care nu se închide în comportamentele rigide din trecut, în special în ce priveşte homosexualitatea şi divorţul, transmite AFP.

‘Afirmaţii revoluţionare’, a comentat vineri cel mai mare cotidian italian, Corriere della Sera, referindu-se la declaraţiile Papei, publicate în ajun de revistele iezuite. ‘Fără menajamente, Papa marchează un punct de cotitură în Biserică’, titrează la rândul său International Herald Tribune.

Interviul de 30 de pagini a fost perceput drept un eveniment, prin maniera binevoitoare în care capul bisericii catolice a vorbit despre persoanele care se simt discriminate de Biserică, notează agenţia franceză de presă.

Papa i-a îndemnat pe preoţi să fie alături de homosexuali, de femeile care au suferit avorturi, de cei divorţaţi şi recăsătoriţi, luând în considerare ‘situaţia reală’ a acestora. ‘Miniştrii Evangheliei trebuie să fie persoane capabile să încălzească inimile oamenilor, să parcurgă un drum alături de ei’, dar ‘amestecul spiritual în viaţa persoanelor nu este posibil’, se arată în două pasaje cheie din interviu, potrivit AFP.

În opinia sa, biserica trebuie să fie ca ‘un spital de campanie’ care îngrijeşte de urgenţă ‘rănile’ vieţii. O ploaie de ‘prescripţii’, ‘denunţuri privind lipsa ortodoxiei’, ‘mici precepte’ riscă, altfel, să clatine Biserica, precum ‘un castel din cărţi de joc’, în timp ce anunţul ‘misionar’ al lui Isus este o veste bună pentru toţi, a spus Suveranul Pontif.

Reformele atât de aşteptate ale structurilor bisericeşti nu par a fi prioritatea papei argentinian, notează AFP, semnalând că interviul dat de Suveranul Pontif nu aduce nicio modificare a dogmelor în privinţa a ceea ce se consideră a fi păcatul, deoarece el continuă să facă trimitere la catehism. Noutatea o constituie abordarea extinsă a ‘milei’.

Papa Francisc se desparte de predecesorii săi Papa Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea, care puneau accentul pe interdicţii. Tot o modalitate de a depăşi neînţelegerea cu lumea modernă, focalizată pe temele sexualităţii, notează AFP.

În opinia Lucettei Scaraffia, editorialist la cotidianul Vaticanului, Osservatore Romano, ‘Francisc face deosebirea între păcat şi păcătos. El spune că homosexualii nu sunt inferiori, nici diferiţi de alţii, alegerea modului în care este trăită homosexualitatea făcând parte din misterul omului’. ‘Bergoglio adoptă aceeaşi abordare milostivă faţă de femeile care îşi întrerup în mod voluntar sarcinile şi faţă de cei recăsătoriţi. Cristianismul său nu este un rigid puritanism lipsit de inimă’, afirmă Lucetta Scaraffia, în cotidianul La Stampa.

Marco Politi, biograful lui Benedict al XVI-lea, vede în declaraţiile Papei Francisc o ‘ruptură’ faţă de Ratzinger. ‘Francisc spune: doctrina Bisericii este ceea ce este; inutil să repetăm de fiecare dată aceleaşi lucruri; ceea ce este important este să intrăm în viaţa personală a oamenilor’.

Totodată, într-un articol publicat în cotidianul La Repubblica, teologul elveţian contestatar Hans Kung îşi exprimă speranţa că Papa se va angaja în mod concret pe calea reformelor. El consideră de asemenea necesare ‘autorizarea sacramentelor pentru cei divorţaţi şi recăsătoriţi, eliminarea obligaţiei de celibat pentru preoţi, dreptul femeilor de a fi preot’.

Primind vineri în audienţă medici ginecologi, Papa Francisc a condamnat avortul în cei mai fermi termeni de la începutul pontificatului său, la 13 martie, cerându-le medicilor să ‘apere viaţa’ în spitale: ‘Fiecare copil ne-născut, dar condamnat pe nedrept la avort, are chipul Domnului care, înainte chiar de a se naşte, apoi abia născut, a experimentat refuzul lumii’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.