EUR
4,81 RON
(+0.02%)
USD
4,43 RON
(+0.24%)
GBP
5,72 RON
(+0.7%)
CHF
4,53 RON
(+0.1%)
BGN
2,46 RON
(-0.12%)
BYN
1,98 RON
(+0.2%)
CAD
3,33 RON
(+0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,91 RON
(+0.63%)
JPY
0,04 RON
(+0.41%)
CZK
0,19 RON
(+0.54%)
INR
0,06 RON
(+0.13%)

 

Proiectul Roşia Montană, pentru a doua săptămână consecutiv în atenţia deputaţilor

Proiectul Roşia Montană s-a aflat pentru a doua săptămână consecutiv în atenţia deputaţilor, parlamentarii constituind o comisie specială pentru avizarea proiectului de lege.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, va vizita duminică mina de la Roşia Montană, precizând că nu se poate exprima pro sau împotriva proiectului până nu se duce acolo să asculte toate părţile implicate.

Plenul Parlamentului a adoptat cu 311 voturi pentru, cinci împotrivă şi 15 abţineri proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Programul comisiei, care include audieri şi o vizită la Roşia Montană, propus de preşedintele comisiei, senatorul Darius Vâlcov, a fost votat în unanimitate de membrii forului. Termenul pentru finalizarea raportului comisiei este 20 octombrie.

Deputaţii vor măsuri de securitate mai bune în sala de plen, după ce discursul premierului Victor Ponta de la tribuna Parlamentului a fost întrerupt marţi din primele minute de mai multe persoane. Şeful Guvernului a prezentat, într-o şedinţă comună a Parlamentului, elemente ale noului Acord Cadru dintre România şi FMI. Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, va trebui să prezinte Biroului Permanent săptămâna viitoare un set de măsuri privind asigurarea securităţii în incita sălii de şedinţă a Camerei Deputaţilor.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în această săptămână proiectul legii privind aprobarea memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol Grup, semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013 şi a respins cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu privind acest proiect. Preşedintele Comisiei economice, Mihai Tudose, a spus că cererea de reexaminare a preşedintelui nu are la bază conţinutul în sine al memorandumului şi că de aceea a fost respinsă.

Proiectul de lege prevede că Ministerul Finanţelor este mandatat să ia toate măsurile necesare stingerii tuturor litigiilor aflate pe rolul instanţelor de judecată la data intrării în vigoare a acestei legi al căror obiect este în strânsă legătură cu modalitatea de aplicare a prevederilor OUG 118/2003 privind măsuri pentru reglementarea unor obligaţii bugetare ale Societăţii Comerciale „Rompetrol Rafinare” – S.A. Constanţa aprobată cu modificări prin Legea nr. 89/2005, inclusiv a litigiului ce formează obiectul Dosarului nr. 14404/118/2010 aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa. De asemenea, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este mandatată să ridice măsurile asiguratorii/executorii instituite, în termen de şapte zile de la stingerea tuturor litigiilor.

Deputaţii au decis ca statul să suporte penalităţile cauzate de întârzierile în rambursarea fondurilor europene, ei adoptând în şedinţa de plen de miercuri proiectul de lege pentru aprobarea OUG 50/2013 privind suportarea de la buget a penalităţilor percepute urmare a cererilor de rambursare pe fonduri europene. Actul normativ a fost aprobat cu 272 de voturi pentru, 20 împotrivă şi patru abţineri.

„Această modificare pe care o urmărim vizează o reparare a unei deficienţe existente în sistemul nostru. Şi anume, în momentul în care un beneficiar transmite o cerere de rambursare către autorităţile de management, există posibilitatea (…) să depăşim termenele. Ca atare, noi propunem ca penalităţile, dobânzile şi alte tipuri de accesorii rezultate din această întârziere pe care trebuie să le suporte beneficiarul în raport cu bugetul de stat să fie suportate de către buget, fiind greşeli sistemice. În acest sens, cei care până la data intrării în vigoare a ordonanţei au onorat plata acestor penalităţi vor depune o cerere de anulare a lor, iar cei care nu au onorat această cerere vor depune o cerere de amânare, urmând ca după restituirea banilor ca urmare a onorării cererii de rambursare să fie anulate respectivele datorii„, a explicat Alin Mitrică, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, în cadrul dezbaterii la proiectul de lege.

Deputaţii au aprobat şi modificarea competenţei DNA prin aprobarea unei OUG privind eliminarea din aria de urmărire penală a Direcţiei a faptelor penale de evaziune fiscală, înşelăciune şi a celor comise la regimul vamal cu un prejudiciu mai mare decât echivalentul în lei a un milion de euro. Actul normativ a fost adoptat cu 235 de voturi pentru, 21 împotrivă şi 45 de abţineri.

Proiectul de lege prevede că „restrângerea competenţei organului de urmărire penală specializat va determina eficientizarea activităţii Direcţiei şi va permite concentrarea resurselor investigative asupra infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a îndeplini astfel rolul pentru care a fost înfiinţată DNA”. Camera Deputaţilor este prima sesizată iar Senatul este for decizional în această materie.

Deputatul Radu Popa a anunţat în această săptămână în plen că activează în grupul parlamentar al PSD. Radu Popa a făcut parte din Partidul Poporului – Dan Diaconescu, partid din care a fost exclus, după care a activat o perioadă ca deputat neafiliat unui grup parlamentar. Şi deputatul de Bacău Ion Melinte a anunţat în plen că şi-a dat demisia din Partidul Poporului – Dan Diaconescu şi va activa în grupul Partidului Social Democrat.

Micul Dejun cu Rugăciune, eveniment aflat la a opta ediţie, va avea loc în 25-26 septembrie, a anunţat în plen deputatul Florica Cherecheş, reprezentant al Grupului ecumenic de rugăciune din Parlament.

Deputatul PSD Mircea Drăghici a depus la Parlament două propuneri legislative care vizează dezvoltarea comunităţilor sărace din România şi clarificarea situaţiei finanţării partidelor politice. Deputatul PSD Mihai Sturzu a iniţiat şi depus la Parlament proiectul legii privind voluntariatul, care prevede ca activitatea de voluntariat să fie recunoscută ca experienţă profesională la angajare.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata