Şoarecii cu toxoplasmoză nu se mai tem de pisici, chiar şi după suprimarea infecţiei

Şoarecii îşi pot pierde teama instinctivă de pisici, dar şi de orice alt prădător, după ce au fost infectaţi cu un parazit monocelular care provoacă toxoplasmoza, iar acest efect persistă chiar şi după eliminarea infecţiei, conform unui material publicat de BBC Science.

Parazitul monocelular denumit Toxoplasma gondii reuşeşte să le îndepărteze micuţelor rozătoare spaima instinctivă de prădători, efect ce continuă chiar şi după ce infecţia cu respectivul parazit este îndepărtată.

Echipa de cercetători care a observat acest lucru a notat în ultimul număr al publicaţiei Plos One că această infecţie poate provoca o schimbare permanentă în creierul rozătoarelor.

Wendy Ingram şi colegii săi de la Universitatea California din Berkeley au evaluat reacţiile şoarecilor la mirosul de urină de râs nord-american (Lynx rufus).

Felinele îşi marchează teritoriul cu urină, iar acest fapt îi ajută pe şoareci să identifice şi să nu pătrundă în teritoriul de vânătoare al acestor prădători.

Şoarecii care nu au fost infectaţi cu Toxoplasma gondii au manifestat o aversiune faţă de urină, în timp ce cei infectaţi au pătruns fără nicio ezitare în zona de test, în pofida mirosului care ar fi trebuit să-i ţină în afara acestui perimetru.

„Este remarcabil faptul că până şi după ce infecţia a fost eradicată din organismul acestor rozătoare, această schimbare comportamentală profundă persistă”, a comentat Wendy Ingram. „Identificarea unei infecţii trecătoare care duce la o schimbare potenţial permanentă de comportament poate avea implicaţii uriaşe pentru medicina bolilor infecţioase”, a mai adăugat ea.

La rozătoare această infecţie este de obicei contactată prin consumarea materialelor fecale provenite de la pisici. Apoi parazitul infestează fiecare organ al corpului, localizând-se în special la nivelul creierului, unde formează chisturi.

Infecţia se poate răspândi şi la oameni, unele estimări recente indicând faptul că doar în Marea Britanie se îmbolnăvesc de toxoplasmoză aproximativ 350.000 de oameni în fiecare an. La om această infecţie poate provoca complicaţii grave în cazul femeilor însărcinate dar şi al persoanelor cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, acest parazit are legătură şi cu schimbările radicale de dispoziţie din cadrul unor maladii psihice aşa cum este schizofrenia.

Wendy Ingram a declarat pentru BBC că rezultatele acestui studiu evidenţiază nevoia de a schimba paradigma privind modul de tratare al bolilor infecţioase.

„De obicei, dacă ne confruntăm cu o infecţie bacteriană, mergem la doctor şi primim antibiotice. Infecţia este astfel eliminată şi, odată cu ea ne aşteptăm să dispară şi toate simptomele pe care le provoca. Acum însă am găsit un exemplu în care, chiar şi după eliminarea sursei de infecţie, schimbările majore produse de parazit asupra neurobiologiei rozătoarelor persistă”, a subliniat ea.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.