Şoferul care nu plăteşte amenda nu mai poate circula până la decizia definitivă a instanţei

Poliţia poate sesiza instanţa de judecată pentru a dispune suspendarea permisului de conducere dacă şoferul nu şi-a plătit amenda primită de la oamenii legi în cazul constatării unor abateri de la regulile rutiere, potrivit noului Cod rutier postat vineri pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

Chiar dacă şoferul va ataca în instanţă decizia, el nu mai poate circula pe drumurile publice până când hotărârea nu va fi definitivă.

„În situaţia în care autoritatea emitentă a permisului de conducere a sesizat instanţa de judecată potrivit art. 114 alin. (1) lit. e), aceasta va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează până la rămânerea definitiva a hotărârii judecătoreşti. În acest caz, titularul este obligat să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia domiciliază sau, după caz, are reşedinţa, în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicarea ordinului, pentru a preda permisul de conducere”, se arată în proiectul de act normativ, care modifică şi completează OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

În vechiul proiect de modificare a Codului rutier, postat pe site-ul MAI în urmă cu aproximativ o săptămână, şoferului i se impunea să plătească amenda în termen de 30 de zile pentru a nu i se suspenda permisul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
2 Comentarii
  1. PAUL spune

    singura sansa sa scapam de indisciplina din trafic.Va fi greu si pentru mine dar ma voi misca intr-un spatiu ordonat,unde este disciplina nu este dezordine ,punct.

  2. sandu spune

    Si daca plateste, va fi considerata in instanta ca recunoastere a faptei… Stiu imputitii din ministerul de interne sa rastoarne sarcina administrarii probelor impotriva contribuabililor. Mie mi s-a intamplat in 2006 o mizerie cumplita. Eram cu masina in intersectie, oprita, asteptand sa se elibereze drumul la stanga unde erau niste caini pe trecerea de pietoni. Din fata, pe contrasens, au venit niste tigani cu un tars de Dacie si au intrat in mine. Strada ingusta, nu permitea mai mult de o masina si jumatate… Dupa ce tiganii au intrat in masina mea, am sunat la 112 sa vina politia sa vada urmele de franare etc. Mi s-a raspuns ca politia circulatie nu se deplaseaza pentru avarii minore la locul accidentului. Ducandu-ma la sediul circulatiei, mi-a fost suspendat permisul pentru neacordare de prioritate, urmata de accident. Tiganii isi sparsesera un far iar regulamentul facea referire la „accident urmat de distrugerea autoturismului”. Politistul, un derbedeu corupt pana in maduva oaselor, statea de vorba cu un grup de tigani care venise sa lamureasca lucrurile, atat cand am ajuns la sediul circulatiei cat si dupa ce am plecat. Politistul A REFUZAT sa vina la locul accidentului, unde erau urme vizibile, martori etc spunand ca pentru el este clar. Eu nu aveam nici un mijloc de a solicita sau administra probe pentru a fi ulterior folosite in instanta… M-am simtit UMILIT pe banii mei si de atunci, nu am nici un fel de incredere in cinstea politiei romane, nu cred o iota in corectitudinea politistului roman si nu consider ca trebuie sa li se dea vreun avantaj in relatia Politist sofer. Cand soferii vor fi platiti din banii politistilor poate da, pana atunci nu. A propos, din 2006 nu am mai facut NICI un concediu in Romania pentru a scapa de radarele nemerniceste ascunse langa restrictii de viteza aberante, si ma felicit pentru decizie! P.S. Din cand in cand, vad politistul hot dirijand circulatia prin oras si ma incarc de energie negativa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.