EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Şoferul prins băut la volan – permis suspendat 6 luni dacă e la prima abatere

0

Şoferii care sunt depistaţi la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, în cazul în care fapta nu constituie infracţiune, vor avea permisul suspendat o jumătate de an şi vor primi o amendă prevăzută la clasa a V-a de sancţiuni (21-50 de puncte-amendă) dacă sunt la prima abatere de acest gen, potrivit proiectului noului Cod rutier postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia din următoarele fapte: (…) conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”, se arată în actul normativ postat pe site-ul MAI, care modifică şi completează OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Totodată, dacă şoferul aflat în stare de ebrietate a produs un accident din care au rezultat pagube materiale, fără ca fapta să constituie infracţiune, va primi o amendă încadrată la clasa a VI-a de sancţiuni (51-120 puncte-amendă) şi i se va lua permisul pentru un an.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a VI-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia dintre faptele prevăzute la art.105 alin.(2) literele a) şi d) dacă au avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie soldat numai cu pagube materiale”, prevede proiectul MAI.

În cazul în care conducătorul auto comite aceeaşi abatere într-un interval de trei ani de când şi-a recuperat permisul, sancţiunile se majorează.

Astfel, el va rămâne fără permis timp de un an dacă a fost prins la volan în stare de ebrietate şi doi ani dacă a produs un accident din care au rezultat pagube materiale.

„În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai săvârşeşte, într-un interval de 3 ani de la data expirării ultimei perioade de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule aplicată pentru săvârşirea uneia din faptele prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3), art. 105 alin. (2) şi art. 105 alin. (1) şi (2), o nouă faptă de acelaşi fel, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se majorează cu echivalentul perioadei de suspendare prevăzută pentru fapta respectivă”, se arată în proiectul actului normativ.

Au fost modificate şi clasele de amenzi. Clasa I prevede 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a – de la 21 la 50 puncte-amendă şi clasa a VI-a – de la 51 la 120 puncte-amendă.

Punctul-amendă este 10% din valoarea salariului minim pe economie, adică 80 de lei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.