EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Alba: Minerii care s-au blocat la Roşia Montană vor intra din nou în galerie

Cei 33 de mineri din Roşia Montană care s-au blocat timp de mai multe zile în galeria Cătălina Monuleşti au intrat duminică din nou în mină, pentru două ore, aceştia invitând şi reprezentanţii presei să li se alăture pentru a vedea condiţiile din interior.

Sindicatul „Viitorul Mineritului’ din Roşia Montană a anunţat, printr-un comunicat de presă, că duminică vor avea loc noi acţiuni de susţinere a locurilor de muncă în minerit, între orele 17 şi 20, când mii de oameni sunt aşteptaţi în localitatea din Munţii Apuseni în semn de solidaritate cu membrii sindicatului.

Cei 33 de mineri care s-au blocat săptămâna trecută ‘vor relua protestul în subteran, timp de două ore, invitând presa să li se alăture pentru a vedea condiţiile din galeria minieră’, potrivit sursei citate.

‘Prin acest gest, minerii doresc ca toată ţara să vadă că în subteran, în galeria Cătălina-Monuleşti, condiţiile sunt dure: la un 1 kilometru sub pământ, temperatura este de maximum 6 grade, umiditatea este extrem de ridicată, nu există lumină naturală iar nivelul de oxigen este foarte scăzut’, se menţionează în comunicatul Sindicatului ‘Viitorul Mineritului’.

Totodată, conform sursei citate, ‘minerii invită protestatarii din Piaţa Universităţii la un dialog, ca de la român la român, despre locurile lor de muncă’, făcând un apel în acest sens către mass-media pentru a ajuta în organizarea acestui demers. ‘Astfel, protestatarii din Piaţa Universităţii care poate nu au vizitat niciodată Roşia Montană vor avea ocazia să vorbească, măcar de la distanţă, cu cei pe care vor să îi lase fără loc de muncă, opunându-se proiectului minier’, se mai arată în comunicatul semnat de către liderul de sindicat, Cristian Albu.

Cei 33 de mineri care se blocaseră în subteran la Roşia Montană au ieşit la suprafaţă duminica trecută, după o discuţie cu premierul Victor Ponta, care le-a promis că membrii comisiei speciale care va fi constituită în Parlament vor veni şi ei la faţa locului.

Pentru circa 350 din cei 500 de salariaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation expiră contractele de muncă în luna septembrie, ei fiind angajaţi pe perioadă determinată, respectiv pentru câte trei luni.

Rata şomajului în Roşia Montană este în prezent de circa 20%. Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de companie, rata şomajului ar ajunge la peste 74%, potrivit edilului Eugen Furdui.

Galeria Cătălina-Monuleşti păstrează urme de exploatare şi artefacte din mai multe perioade istorice, inclusiv romane. Până în anii trecuţi, din cauza lipsei lucrărilor de conservare, ea a fost surpată pe toată lungimea. La iniţiativa companiei, în ultimii doi ani, câteva mii de persoane au avut posibilitatea să viziteze galeria.

Reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti este renumită datorită descoperirii, în cursul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, a 12 tăbliţe cerate din cele 28 identificate în cadrul sitului ”Alburnus Maior”, acestea reprezentând primele acte juridice de la noi din ţară.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata